Gyárbezárások a gyógyszerhamisítók miatt

Eddig 53 embert vettek őrizetbe Kínában abban a hamisítási ügyben, amelynek során magas krómtartalmú ipari zselatinból készülő mérgező gyógyszerkapszulák gyártására és felhasználására derült fény.

hirdetés

A kínai központi televízió (CCTV) által közölt múlt vasárnapi leleplező riportot követő hatósági vizsgálat keretében a rendőrség már tíz zselatin- és gélgyárat zártak be, s több mint 230 tonna ipari zselatint fogaltak le Hopej (Hebei), Csöcsiang (Zhejiang), Csianghszi (Jiangxi) és Santung (Shangdong) tartományokban.

A közbiztonsági minisztérium az eset kapcsán általános ellenőrzést rendelt el a zselatint felhasználók, illetve gyártók körében, a lakosságot pedig bejelentésekre ösztönzi. Azokat a gyárakat is bezárják és eljárást indítanak ellenük, amelyek az étkezési helyett ipari zselatint használnak fel gyógyszerek vagy élelmiszerek gyártásához.

Az állami élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet eddig 42 gyógyszerkapszula-szállítmányt vizsgált meg. Ezekből 23-ban találtak a megengedett határérték feletti mértékben krómot. Visszahívásukról és megsemmisítésükről intézkedtek; három kapszulagyár működési engedélyét bevonták.

Korábban őrizetbe vették egy 2004 óta működő zselatingyár vezetőjét Hopejben, miután a bizonyítékok megsemmisítése céljából felgyújtotta üzemét. Az üzem az ország különböző városaiba, köztük Pekingbe is szállított.

A kínai szabályok világosan lefektetik a szabványminőség kritériumait és előírják, hogy a kapszulákat a gyógyszeripari vállalatok csak az engedéllyel rendelkező gyártóktól szerezhetik. Úgy tudni, legkevesebb 13 fajta, széles körben használt gyógyszer került az ártalmas kapszulákba.