Gyengült a forint a bankközi devizapiacon

A nemzetközi piaci környezet romlása gyengítette a hazai kilátásokkal külön is megterhelt forintot: az eurót kedden délután fél ötkor 284,30 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délután háromnegyed négykor tartott 282,04 forintos jegyzést követően.

hirdetés

Keddre virradóra a jegyzés 282 forint környékén állt a nemzetközi kereskedelemben, majd nap közben 286 közelébe emelkedett. A nemzetközi piacokon kockázatkerülő magatartás volt jellemző az amerikai gazdasági fellendülés ütemével szemben a hét eleje óta táplált aggodalmak fokozódása miatt.

Kedden az európai tőzsdék veszteséggel nyitottak, és már másfél százalék feletti veszteségben álltak a szintén gyengülést mutató amerikai tőzsdenyitást, valamint a vártnál alacsonyabb amerikai lakásértékesítési adatokat követően. A forint és a térségbeli devizák árfolyamának gyengülése mögött alapvetően a nemzetközi befektetői hangulatban bekövetkezett negatív fordulat áll, a forint környezetéhez képest nagyobb léptékű gyengüléséhez azonban hozzájárult az MNB által hétfőn felvázolt meglehetősen rossz, a költségvetési egyensúllyal kapcsolatban felmerült bizonytalanságokra hivatkozó, a korábbinál gyengébb növekedést jósló előrejelzés is.

Az euró kedden a romló piaci kockázatvállalási hajlandóságot tükrözve egészen az 1,2588 dolláros árfolyamig gyengült, az amerikai lakásértékesítési adatok dollárgyengítő hatásának köszönhetően azonban délután ismét erősödésnek indulhatott. A forint az euró dollárral szembeni gyengülésével párhuzamosan nap közben 286 forintos euró jegyzés közelében is járt, délután azonban visszanyerte veszteségeinek egy részét.

A dollárt délután fél ötkor 223,89 forinton jegyezték 1,2693 dolláros euróárfolyam mellett. Hétfőn délután a dollár jegyzése 221,83 forint, az euró jegyzése pedig 1,2711 dollár volt. Kedden nap közben a dollárt 227,08 forinton is jegyezték.

A svájci frank jegyzése kedden délután 217,23 forint a hétfő délutáni 213,80 forint után. A legmagasabb jegyzés 218,12 forint volt nap közben, mialatt az euró 1,3082 svájci frankos jegyzésen megközelítette az idén július elsején 1,3073 svájci frankon valaha elért legalacsonyabb árfolyamát.