Gyorsabb lesz az ügyintézés a külképviseleteken

A külképviseleteken – a kettős állampolgársághoz kapcsolódó, várhatóan emelkedő számú igénylés miatt – kezdeményezett eljárások egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb lebonyolításának érdekében módosította a konzuli védelemről szóló törvényt az Országgyűlés kedden.

hirdetés

A parlament 304 igen szavazattal 39 nem ellenében fogadta el Gruber Attila és Balla Mihály fideszes képviselők indítványát.

A javaslat indoklása szerint az állampolgársági törvény 2010. augusztus 20-án hatályba lépett és 2011. január 1-től alkalmazandó módosításával bevezetett egyszerűsített honosítás, illetve visszahonosítás iránti kérelmek átvétele során a magyar külképviseleti hálózatra jelentős feladatok hárulnak, melyeket 2011. január 3-ig, az ügyfélfogadások tényleges megkezdéséig kell elvégezni.

A módosítás – a konzuli feladatok strukturálásával, az azokért szedhető konzuli költségek meghatározásával, valamint a konzuli díjak mértékét és befizetésének részletszabályait tartalmazó miniszteri rendelet megalkotására adott egyértelmű felhatalmazással – egy olyan új konzuli díjrendszer életre hívását alapozza meg, amely fedezete lehet a konzuli iratok gyorspostai szolgáltató igénybevételével történő továbbításának – írták.

A törvény pontosítja a konzuli szolgálat fogalmát és meghatározza a konzuli tisztviselőnek a konzuli szolgálathoz való viszonyát, strukturálja a konzuli szolgálat és ezen belül a konzuli tisztviselő feladatait, valamint elvégzi a konzuli szolgálatnál szedhető díjak és költségek besorolását, s végezetül egyértelmű felhatalmazást ad e díjaknak és költségeknek külügyminiszteri rendeletben történő szabályozására.