Gyurcsány is kapott jelentéseket a hackertől?

A Szilvásy György volt titokminiszter által felkarolt, a Nemzetbiztonsági Hivatalnak dolgozó hacker által törvénytelenül megszerzett információkat megkapta Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök is – írta a Magyar Hírlap kedden, Demeter Ervinre hivatkozva.

hirdetés

A lapnak adott interjúban a polgári titkosszolgálatok elmúlt nyolcévi működésében tapasztalható anomáliák feltárására alakult albizottság fideszes elnöke úgy fogalmazott: “arról van írásos dokumentum, hogy a hacker összeállított valamilyen anyagot, amelyet egy MSZP-s politikuson keresztül eljuttatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek”. Hozzátette, hogy az iratok tartalmát sajnos nem ismerhetik.

Egy kérdésre válaszolva Demeter Ervin elmondta, hogy a hacker a parlament információs rendszerébe behatolva hozzájutott például politikai napilapok szerkesztőinek vagy kormányhivatalok munkatársainak a levelezéséhez, és számos magánjellegű adathoz.

Arra a kérdésre, hogy a hacker – akiről pontosan tudják, hogy kicsoda – , mennyi pénzt kapott az NBH-tól, a fideszes politikus elmondta: még kérdés, hogy ez mennyire képez államtitkot, mindenesetre milliós számról van szó, és “nem egy számjegyű milliókról”.

Elmondta azt is: az albizottság munkatervében szerepel még a titkos információgyűjtés eszközeinek és a titkos műveleti pénzek felhasználásának ellenőrzése, mert kiderült, hogy nemcsak az említett hackert, hanem például az MDF-nek politikai tanácsokat adó céget is ebből a pénzből finanszírozták.