Gyurcsány nem él a végtörlesztési lehetőséggel

Nem él a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének lehetőségével Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök az MTI-nek kedden elküldött közleményében diszkriminatív, hazug konstrukciónak nevezte a parlament által hétfőn lehetővé tett kedvezményes végtörlesztést.

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy bár a lehetőség számára is adott és anyagi előnyt biztosítana, nem használja ki azt. Véleménye szerint a szabályozás diszkriminatív, a megtakarítással rendelkező, vagyonosabb adósokat támogatja, tovább mélyítve a szakadékot a törleszteni képtelen hitelesek és a jómódúak között.

Gyurcsány Ferenc arra is kitért, hogy a hétfőn elfogadott törvény súlyos károkat okoz Magyarországnak: még kevesebb hitelhez jutnak majd a vállalkozások, gyengülni fog a gazdaság teljesítőképessége. “A kormány, ahelyett, hogy együttműködne a bankokkal, ellenségképet kreál. Ez a populista lépés tovább gyengíti hazánk amúgy is tönkretett nemzetközi tekintélyét, diplomáciai kapcsolatait” – írta, megjegyezve, hogy az ország ellen várhatóan elinduló perek százmilliárdos fizetési kötelezettséget róhatnak “az Orbán-kormány bukása után következő kabinetre”.

Gyurcsány Ferenc januári vagyonbevallása szerint 62,2 millió forinttal tartozik, a hitelt feleségével közösen vette fel kötcsei házuk megvásárlására. A dokumentumból nem derül ki, hogy az egész összeget svájci frankban vette-e fel.

Az Országgyűlés hétfőn este döntött úgy, hogy egyes esetekben lehetővé teszi a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon – svájci frank esetében 180 forinton – történő végtörlesztését. A szocialista képviselők tartózkodtak a szavazáson. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke előzőleg olyan módosító javaslatot nyújtott be, amely kizárta volna a végtörlesztésre jogosultak köréből a parlamenti képviselőket és az állami vezetőket, indítványát azonban a kormánytöbbség nem támogatta.

hirdetés

Hirdetés