Gyurcsány szeretné, ha az egyházak lemondanának előjogaikról

Gyurcsány Ferenc kedden arra szólította fel az egyházakat, hogy mondjanak le előjogaikról, mindenekelőtt adózási kiváltságaikról.

hirdetés

A volt kormányfő, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke sajtótájékoztatóján példaként hozta, hogy az egyházak a civil szervezetekénél szélesebb körű mentességet élveznek a helyi adók, a gépjárműadó, a cégautóadó alól és egyedüliként nem kötelesek illetéket fizetni.

Felvetését, hogy az egyházak mondjanak le privilégiumaikról, azzal indokolta: a kormány az elmúlt időben számos társadalmi csoport előjogait vonta meg, újabb és újabb terhekkel sújtva őket, miközben az egyházi kiváltságok csorbítatlanok maradtak.

Gyurcsány Ferenc emellett arra kérte az egyházakat, nézzenek szembe múltjukkal, és “egyelőre önszántukból” adjanak számot arról, vezetőik, papjaik közül kik működtek együtt az állampárttal és a kádári titkosszolgálattal.

A Magyar Katolikus Egyházat arra is felszólította, vizsgálja meg, hogy az elmúlt évtizedekben berkein belül történtek-e fizikai atrocitások, szexuális visszaélések, majd megállapításairól számoljon be a nyilvánosságnak, és tegye közzé, mit tett az esetleges visszaélések kivizsgálása, a felelősök számonkérése érdekében.