Gyurcsány szerint sokba került

Gyurcsány Ferenc szerint jó hír, hogy az Európai Bizottság szerdán szabad utat adott a Magyarország és az Európai Unió, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti hiteltárgyalások megkezdéséhez. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint azonban az elmúlt fél év háborúskodása sok kárt okozott az országnak.

hirdetés

A volt miniszterelnök újságíróknak azt mondta: Magyarország ez idő alatt meggyengült, politikai és pénzügyi tekintélyének jó részét elvesztette. Ráadásul – folytatta – a magas kamatok miatt a költségvetés naponta mintegy ötszázmillió forintot vesztett azzal, hogy az államadósságot csak 8-9 százalékos hozamok mellett lehetett finanszírozni, a tartósan gyenge forintárfolyam pedig oda vezetett, hogy a devizahiteleseknek a feltétlenül szükségesnél többet kellett törleszteniük.

Hozzátette: továbbra sem tudni, mi értelme volt a háborúskodásnak, mert nincs egyetlen eredmény sem, amit Orbán Viktor kormányfő elért volna, kedden végül a jegybanktörvény az unió számára elfogadható módosítására is ígéretet kellett tennie José Manuel Barroso bizottsági elnöknek.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a neheze csak ezután jön, a kormánynak meg kell állapodnia az EU-val és az IMF-fel. Ennek feltétele egy olyan középtávú gazdasági-társadalmi program, amely biztosítja a tartós növekedést és költségvetési egyensúlyt, ma azonban se növekedés, se egyensúly nincs – mondta, megjegyezve: a cél érdekében az orbáni gazdaságpolitika egészét felül kell vizsgálni.

Arra a kérdésre, hogy mikorra születhet meg az IMF-megállapodás, úgy válaszolt: miniszterelnökként szerzett tapasztalata, hogy erre 2-3 hét is elég lehet, de mivel az Orbán-kormány és tárgyalópartnerei között nagy “az elvi különbség”, ennél várhatóan több időre lesz szükség. Mint mondta, a Széll Kálmán-terv új változata az egyensúlyi követelmények nagy részének eleget tesz, de nem ad reményt a növekedésre; szerinte az a kérdés, hogy ezt megfelelőnek ítéli-e az IMF.