Gyurcsány-ügy: ügyészségi levelet kapott a mentelmi bizottság

Az ügyészség válaszolt, de iratokat nem küldött az Országgyűlés mentelmi bizottságának Gyurcsány Ferenc volt kormányfő ügyével kapcsolatban – tudta meg az MTI hétfőn Rubovszky Györgytől, a parlamenti bizottság KDNP-s elnökétől.

hirdetés

Az MTI azt követően érdeklődött a kereszténydemokrata politikusnál, hogy a volt szocialista miniszterelnök Facebook-oldalán azt írta: “Egy hónapja a Mentelmi Bizottság arra kérte az ügyészséget, hogy valamivel támassza alá a velem szemben megfogalmazott gyanút. Most az olvasom, hogy az ügyészségnek ez az egy hónap arra volt elég, hogy visszakérdezett: pontosan mire is kíváncsi a bizottság? Hát ez elég soványka.”

Gyurcsány Ferencet hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban, a legfőbb ügyész ezért a mentelmi jogának felfüggesztését kérte. A volt kormányfő korábban jelezte, ő maga is mentelmi jogának felfüggesztését kéri a parlamenttől, és az ügy minden, számára elérhető dokumentumát nyilvánosságra hozza.

A parlament mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága május 17-én döntött úgy, hogy további iratokat kér az ügyészségtől. A bizottság elnökének akkori szavai szerint olyan bizonyítékokat kértek be, amelyekre az ügyészség az indítványát alapozta.

Rubovszky György az MTI érdeklődésére hétfőn elmondta: kapott egy levelet, annak tartalmát azonban “nem tudja megosztani a nyilvánossággal”, a mentelmi bizottság majd kedden dönt a hogyan továbbról.

Az ügyészség válaszolt, iratokat azonban nem küldött – közölte további kérdésre, hozzátéve: mivel a levél a bizottság keddi napirendjének összeállítása után érkezett, a téma nem szerepel a napirendben, de az egyebek kategóriában fel fogja vetni a megvitatását.