Gyurcsányék nem kérnek a közkegyelemből

A Demokratikus Koalíció (DK) politikusai “nem kérnek” a közkegyelemből, mert szerintük nem követtek el bűncselekményt, amikor tavaly december 23-án csatlakoztak az LMP által kezdeményezett tüntetéshez, sőt feljelentést is tesznek, hogy kiderüljön: a kormány utasítására jogtalanul vették őket őrizetbe – mondta Kolber István hétfői sajtótájékoztatóján.

hirdetés

A politikus hangsúlyozta: a rendőrség december 23-án személyi szabadság megsértése miatt vette őrizetbe a DK négy országgyűlési képviselőjét: Gyurcsány Ferencet, Kolber Istvánt, Molnár Csabát és Vadai Ágnest.

A DK álláspontja szerint a közkegyelemről szóló kormányzati javaslatnak az a célja, hogy ne legyen a letartóztatásokból bírósági ügy és így ne derülhessen ki, hogy nem történt bűncselekmény és jogtalan volt az őrizetbe vétel. Éppen ezért a DK képviselői nem vesznek részt a közkegyelemről szóló javaslat vártható hétfői zárószavazásában.

Kolber István emellett hangsúlyozta azt is, hogy a DK feljelenti a rendőrséget, hogy kiderülhessen: a december 23-i tüntetésen résztvevő ellenzéki képviselők és aktivisták semmilyen jogellenes cselekedetet nem követtek el, ellenben a rendőrség a kormány parancsára, az őrizetbe vétellel, igen.

December 23-án reggel az LMP által meghirdetett tüntetésen néhány tucat aktivista a Parlament déli, illetve északi kapuja mellett sorakozott fel, tiltakozva az aznap szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a gazdasági stabilitási és a választójogi törvény ellen. Később a hozzájuk csatlakozó LMP-s képviselőkkel együtt leláncolták magukat az autóbejáratoknál. A rendőrök hidegvágóval vágták el a láncot, majd kisebb dulakodás alakult ki, mikor félretolták az aktivistákat a kaputól.

Ezt követően felszólították a résztvevőket a terület elhagyására, majd több LMP-s képviselőt, valamint a Demokratikus Koalíció tagjait elvitték a helyszínről. Több szocialista politikust, így Mesterházy Attila pártelnököt és Lendvai Ildikót is előállították, miután az MSZP-frakció több tagja megpróbálta megakadályozni a tüntetők elszállítását.

A képviselőket és az aktivistákat a Gyorskocsi utcai fogdába szállították, ahonnan sorban engedték el őket, miután felvették az adataikat. A rendőrség összesen 43 embert – köztük 15 országgyűlési képviselőt – állított elő személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.