Hajóskapitány: “véletlenül estem a mentőcsónakba”

A múlt pénteken sziklára futott, majd felborult olasz óceánjáró kapitánya azt állítja, hogy műszaki probléma következtében hagyta magára idő előtt a bajba jutott hajót és az utasokat.

hirdetés

A berlini Die Welt csütörtökön olasz sajtóbeszámolókra hivatkozva idézte Francesco Schettino egy bírónő előtt elhangzott állítását: “Nem akartam lelépni, hanem segítettem az utasoknak egy mentőcsónak vízre bocsátásában.”

Eközben a leeresztő csörlő megakadt, majd hirtelen újra elindult, miáltal “megbotlottam, és hirtelen az utasokkal együtt a csónakban találtam magamat” – állította a kapitány. Szavai szerint ezt követően már nem volt lehetősége visszatérni a fedélzetre, mert a Costa Concordia már nagyon erősen megdőlt.

Olasz lapok azonban kétségbe vonják az események fenti leírását, különösen annak fényében, hogy a Schettino által vízre segített mentőcsónakban ekkor már ott ült a hajó másod- és harmadik tisztje, Dimitri Christidis és Silvia Coronica. A rögzített telefonbeszélgetések alapján a mentési akciót teljes káosz jellemezte.

Schettino napok óta házi őrizetben van, az ügyészség gondatlanságból elkövetett többszörös emberöléssel, katasztrófa okozásával és a hajó idő előtti elhagyásával gyanúsítja. Ha a bíróság elmarasztalja, akár 15 év börtön várhat rá.