Halálos áldozata és sok sebesültje is van a súlyos utórengésnek

Már négy halálos áldozata és mintegy 140 sérültje van a csütörtök esti, 7,1-es erősségű japáni földrengésnek – közölték pénteken a katasztrófamentők. Korábban két halálos áldozatról szóltak a hírek, de a legfrissebb jelentések szerint négy ember – két nő és két férfi – halála hozható összefüggésbe az erőteljes földrengéssel.

hirdetés

Az egyik áldozat halálát áramkimaradás okozta egy kórházban, de volt, aki a földrengés idején sokkot kapott, és ebbe halt bele. A földrengés Szendai várostól 66 kilométerrel keletre, a Csendes-óceánban, 49 kilométeres mélységben történt, közép-európai idő szerint csütörtök délután fél öt órakor. A hatóságok szökőárriadót rendeltek el, amelyet nem sokkal később lefújtak.

A nukleáris biztonsági hivatal közlése szerint a térség egyetlen atomerőműve sem szenvedett kárt. Nem adódtak újabb problémák a két fukusimai atomerőműben sem, nem mértek a korábbiaknál nagyobb sugárzást egyik üzem létesítményeiben sem. Az Aomori prefektúra egyik, használt nukleáris üzemanyagot tartalmazó tárolója egy ideig hálózati áramellátás nélkül maradt, ezért átálltak generátoros táplálásra. A higasidori atomerőművet is generátorok látták el árammal egy ideig. A földrengés idején itt karbantartási munkálatok folytak, így a fűtőrudak nem a reaktormagban voltak, hanem az elhasználódott üzemanyagot tároló medencében.

Az újabb rengés csaknem egy hónappal az után történt, hogy március 11-én a távol-keleti szigetország történetének legerősebb, 9-es fokozatú földmozgását regisztrálták, amely pusztító erejű szökőárt váltott ki. A CNN amerikai hírtelevízió szerint a mostani volt a legerősebb utórengés a március 11-i természeti csapás óta.