Halálos áldozata is van a szerbiai földrengésnek

Legalább két halálos és ötven sérült áldozata van a szerda hajnali szerbiai földrengésnek – közölte Ivica Dacic belügyminiszter, akit a Tanjug hírügynökség idézett.

hirdetés

A földmozgás éjjel 1 óra 56 perckor történt, középpontja a Belgrádtól 175 kilométerre délre fekvő Kraljevo városának közelében volt, attól 10 kilométerre északra, 27 kilométer mélyen.

Erőssége nem a Richter-skála szerinti 5,4-es, amint először közölték, hanem 5,6-os a szerbiai földrengéstani intézet szerint. Négy kisebb rengés követte, mind nagyjából 3-as erősségű volt.

A 70 ezer lakosú Kraljevóban súlyos károk keletkeztek, megrongálódott a helyi kórház is. A város nagy részén nem volt áram, vezetékes víz, és nem működtek a telefonvonalak.

Az első – körülbelül 20 másodpercig tartó – nagy rengést szinte az egész országban érezni lehetett. Több városban az emberek ijedtükben kiszaladtak az utcára. A halálesetek és a sérülések mind Kraljevo környékén történtek. A két halálos áldozat egy 50-es éveiben járó házaspár volt, amelynek összedőlt a családi háza; a romok alatt lelték halálukat.

Az RTS szerb közszolgálati tv összeállítása szerint legutóbb 1998-ban volt földrengés Szerbiában, annak a középpontja a kelet-szerbiai Mionicánál volt. A valaha mért legerősebb – a Richter-skála szerinti 5,9-es – földmozgás 1992-ben történt Kraljevótól alig 50 kilométernyire keletre.