Halálra ítéltek a 200 tagú bűnbanda vezérét

Halára ítélték egy 200 tagú bűnbanda vezérét a kelet-kínai Csingtao (Qingdao) városban, a szervezett bűnözői csoportot fedező helyi hivatalnokok, vezetők, rendőrök pere hamarosan kezdődik – jelentette  a China Daily című napilap szerdán.

hirdetés

A 45 éves maffiavezért, Nie Lejt (Nie Lei) tíz vádpontban találta bűnösnek a Santung (Shandong) tartományi város középfokú bírósága. Bűnszövetkezet ellen több mint 40 bűncselekménnyel kapcsolatban folytattak le nyomozást, s a bíróság elé összes 144 vádlottat állítottak.

Nie 1995-ben kezdett helyi ingatlantársaságok, illetve szórakoztató létesítmények működtetésébe, fokozatosan alakította ki egy szigorú hierarchiára épülő, fegyelmezett, strukturált bűnszervezetet – áll a bíróság tájékoztatásában. Üzleti tevékenységét később prostituáltak futtatásával és a földalatti játékbarlangok üzemeltetésével egészítette ki. 2010-ben fogták el, az akcióban a rendőrség 13 lőfegyvert is lefoglalt.

A 32 főkolomposból – akiknek ügyében kedden hirdettek ítéletet – még egy másik kapott halálbüntetést, de esetében azt 2 évre felfüggesztették, ami lényegében életfogytig tartó szabadságvesztést jelent. Egy további vádlottat életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek, a többiek két évtől húsz évig terjedő börtönt kaptak. Nie fellebbezést fog benyújtani az elsőfokú végzés ellen.

Jelentések szerint hamarosan 14 rendőr is a vádlottak padjára kerül; köztük van két kerületi rendőrkapitány is. A rendőrök között voltak, akik a bűnözők menekülését segítették, mások tevőlegesen részt vettek egyes bűncselekményekben.