Halasztást szenvednek a reformok?

Úgy tűnik, 2012–2013 előtt nem indít érdemi reformot a második Orbán-kormány, hiszen ahhoz érzékelhető gazdasági növekedésre lenne szükség – vélte a Népszavának nyilatkozó Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára.

hirdetés

A lap csütörtöki számában közölt nyilatkozat szerint Cséfalvay úgy látja, idén legfeljebb 0,8-1,0 százalékos lehet a bővülés, a reformok költségeinek fedezéséhez viszont már 4 százalékos szintre lesz szükség.

Mivel tartani kell a konvergenciaprogramban rögzített 3,8 százalékos GDP (bruttó hazai termék) arányos deficitcélt, lépni kellett – mondta az államtitkár. “Nem mi teremtettük a 300 milliárdos lyukat, a túlfutás lehetősége a tavalyi parlamenti megszavazástól benne volt a költségvetésben, így a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és az Európai Bizottságnak is megvan a felelőssége” – állította az államtitkár cikkben.

A kormány célja, hogy minél hamarabb a piacról legyen finanszírozható a gazdaság. “El kell jutni oda, hogy biztonsági háló (IMF-segítség) nélkül is vegyék a magyar állampapírokat” – mondta. A jövő évi deficitcéllal kapcsolatban azt mondta: “Magyarországnak mint fejlődő, felzárkózó országnak nem lenne rossz, ha lenne lehetősége, kerete adót csökkenteni, hogy ez beindítsa a gazdaságot”. Emlékeztetett arra, hogy az unió először gazdaságélénkítő csomagokkal élt a válság időszakában, majd visszavonulót fújt, és most “foggal-körömmel vissza akar térni a maastrichti kritériumokhoz”.