Hamarosan véget ér az erdei közmunkaprogram

Hamarosan véget ér a 2010. január közepén indult közmunkaprogram, melynek keretén belül átlagosan 148 fő dolgozik a Mecseki Erdészeti Zrt. által kezelt erdőterületeken. A közmunkások főleg az erdőművelési feladatok végrehajtásában vesznek részt.

hirdetés

Baranya megye legnagyobb erdőgazdálkodója 2006-ban kapcsolódott be először a közmunka programba, azóta folyamatosan foglalkoztat állás nélkülieket mind az öt erdészeténél. A közmunkások legalább fele korábban rendelkezésre állási támogatásban (RÁT) részesült.

A közmunkások az általános erdőművelési feladatok – erdőápolás, tisztítás – mellett az utak és a közjóléti létesítmények (padok, információs táblák, pihenőhelyek, kilátók) karbantartását, valamint az erdőkben és az utak melletti elszórt hulladék összegyűjtését végzik.

A programban résztvevők bérét, annak járulékát, juttatásait, költségeit 85%-ban az állam, a fennmaradó részben pedig a részvénytársaság saját forrással kiegészítve – havi elszámolás után – utólagosan finanszírozza.

A megyében közel 11%-os a munkanélküliség, melyen a közmunkaprogram képes javítani, hiszen olyanok is munkához juthatnak általa, akik a munkaerőpiacon egyébként esélytelenek lennének. A Mecseki Erdészeti Zrt.-nél dolgozó közmunkások döntő többsége alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik. Mellettük olyan szakemberek is megtalálhatók, akik karbantartói tevékenységet, komolyabb végzettséget igénylő szakmai munkát hajtanak végre.

Fontos megemlíteni, hogy a program résztvevői rendszeres orvosi felügyelet alatt állnak, így gyakran derül fény olyan egészségügyi rendellenességre, melyről korábban az érintett nem tudott. A munkavállalók ugyanazokat a juttatásokat kapják, mint a részvénytársaság állandó dolgozói. A közmunkaprogram keretében a szorgalmasabbak egy hónapos képzésen vesznek részt, melynek keretében reményeink szerint kisgépkezelői ismereteket és jogosítványt szereznek.

A program végén a részvénytársaság saját költségére 15 főt további 3 hónapon át foglalkoztat majd.