Hamis videóval zsarolt a Zrínyi volt rektora?

Titkosszolgálati kapcsolataira hivatkozva, kitalált krimitörténettel fenyegetőzve, egy nemzetbiztonsági tisztek tárgyalásáról szóló hamis videofelvételt készítve próbálta megzsarolni a magyar katonai akadémia volt rektora a DHL szállítmányozási multi cég egyik leányvállalatát – állítják az ügyben nemrég megszületett vádiratban, melyet a Magyar Nemzet és a Népszabadság is ismertet pénteki számában.

hirdetés

A Magyar Nemzet szerint a dokumentumban az is szerepel, hogy Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt vezetője olyan személlyel együtt találta ki, miként üzérkedjen befolyásával, aki néhány évvel ezelőtt már a börtönt is megjárta vesztegetésért.

A bűncselekményben a Fővárosi Főügyészség szerint közreműködött még a DHL egyik ügyvezető igazgatója is, akinek az volt a fő feladata, hogy figyelemmel kísérje a társaságnál a zsarolók követeléseinek teljesítését.

A Népszabadság ismertetése szerint Szabó Jánosék krimibe illő sztorit agyaltak ki. Eszerint: a rektor személyes kapcsolatain keresztül tudomást szerzett arról, hogy a DHL egyes alkalmazottjai a társaság szállítási és logisztikai lehetőségeit fegyverek és kábítószerek illegális kereskedelemére használták fel.

Sztorijuk hitelességét igazolandó a vesztegetésért elítélt tettestárs beszerzett egy mini-DVD-t, amelyen állításuk szerint az volt látható és hallható, hogy a fenti üggyel összefüggésben „már folyamatban lévő titkos nyomozás keretében titkosszolgálati tisztek megbeszélést tartanak”.

A főügyészség szerint a vádlottak “összeesküvést szőttek” a DHL magyarországi cégének négy vezető munkatársa, s a velük szerződött biztonsági cég ellen – írja a Népszabadság.