Hasmenés-járvány: Moszkva még aggódik, marad az embargó

Az orosz tiszti főorvost még nem nyugtatták meg az európai zöldségek fogyasztásának biztonságos voltára vonatkozó uniós válaszok, ezért a csütörtökön elrendelt orosz átfogó behozatali tilalom továbbra is érvényben marad.

hirdetés

“Sem Németország, sem az Európai Unió hatóságai nem mutatnak készséget a helyzet tisztázására. Ez nem az ő hibájuk, hanem az ő bajuk, mert azt mutatja, hogy a felmerült kérdésekre egyelőre nincs válasz” – mondta hétfőn kora reggel Gennagyij Onyiscsenko tiszti főorvos, aki egyben az orosz fogyasztóvédelmi főhatóság vezetője.

Hozzátette, hogy a szolgálat kapott ugyan levelet az EU-tól, de az a feltett kérdésekre nem szolgált válasszal, viszont azt a “semmilyen bizonyítékkal alá nem támasztott állítást tartalmazza, hogy megteszik a megfelelő lépéseket”.

Onyiscsenko – mint mondta – válaszában újra felsorolta azokat a feltételeket, amelyek mellett az európai zöldség visszatérhet az orosz piacra. Ezek a következők: a kórokozó és a járvány okainak azonosítása, annak tisztázása, milyen módon terjed a fertőzés, például milyen élelmiszerek, esetleg víz útján, a járvány eredetének pontos felderítése, és végül annak objektív megerősítése, hogy a helyzet ellenőrzés alá került és nem nő tovább a fertőzések száma.

Az orosz tiszti főorvos hozzátette: vasárnapi tájékoztatás szerint a járvány már 13 országot, vagyis az EU mintegy felét érinti, 22 ember meghalt, a megbetegedések száma már 2300 körül jár, és az érintett országok, valamint a fertőzöttek száma tovább nő.

Elmondta azonban, hogy Dánia jó példát mutat, amennyiben a hivatalos hatóságok részletes jelentést küldtek az orosz hatóságoknak az országukban fennálló helyzetről.

“Ez pozitív példa megoldás keresésére, és már hétfőn kapcsolatba lépünk a dániai kollégákkal, hogy választ kapjunk kiegészítő kérdéseinkre és előre léphessünk” – mondta Onyiscsenko, nem jelölte azonban meg, hogy az “előrelépés” jelentheti-e például, hogy a feltételek teljesítése esetén az orosz fél egyetlen ország számára feloldja a tilalmat.