Hat tengerész tünt el a Wales partjai előtt elsüllyedt teherhajóból

Elsüllyedt vasárnap Wales partjai előtt, a viharos tengeren egy teherhajó, amelynek hat tengerésze eltűnt.

hirdetés

A 81 méter hosszú, Swanland nevű hajó a tartomány északi partjaitól 50 kilométerre kapott léket. A személyzet két tagját a helikopterekkel és mentőhajókkal helyszínre érkező egységek kimentették.  A mentésbe az ír parti őrség is bekapcsolódott.  A brit tulajdonú hajó háromezer tonna mészkövet szállított.

A kimentett tengerészek elmondták, hogy a hatalmas viharban repedés támadt a hajótesten, és víz zúdult a raktérbe.
Nagy-Britannia nyugati és északi térségeiben napok óta rendkívül viharos az időjárás, a széllökések sebessége helyenként eléri a 160 kilométer/órát.
A brit tengeri mentőszolgálat (RNLI) elsőként kiérkező egysége a helyszínen két üres mentőcsónakot talált.

Az RNLI szóvivője vasárnap a BBC-nek elmondta, hogy az elsüllyedt hajó személyzetének voltak erős villanófénnyel működő jelzőlámpái és mentőmellényei, ám az időjárási körülmények rendkívül rosszak a térségben. A mentőalakulatok több villanólámpát is találtak a tengeren, de az eltűnt tengerészeknek vasárnap délig nem akadtak a nyomára.

A mentésbe bekapcsolódott a brit királyi légierő walesi támaszpontja is, ahol Vilmos herceg, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia – édesapja után a brit trón második számú várományosa – is szolgál kutató-mentő helikopterpilótaként. De a BBC szerint vasárnap nem volt hivatalos értesülés arról, hogy szolgálatban volt-e a hajó elsüllyedésének idején.