Hatalmas, 100 millió embert érintő hóvihar készül Amerikában

Hatalmas, tornádókkal súlyosbított hóvihar közeledik az Egyesült Államok közép-nyugati államai felé, amely a héten északkelet felé húzódva összesen 100 millió ember életét nehezítheti meg – figyelmeztetett hétfőn a vészhelyzetek kezelésére létrehozott szövetségi ügynökség (FEMA).

hirdetés

A nagy erejű havazással és faggyal járó vihar délen Oklahoma, Arkansas és Texas államot is elérheti A FEMA figyelmeztetett, hogy az érintett területeken élők tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket.

Chicagóban arra számítanak, hogy olyan ítéletidő jön, amely bekerül a város krónikáiban valaha is regisztrált tíz legsúlyosabb hóvihar közé. A város hótoló lapáttal felszerelt 274 darab szemétszállító teherautója mellé az önkormányzat most 120 újat is felsorakoztatott.

A hóréteg a várakozások szerint óránként akár 5-8 centimétert is vastagodhat. A “szeles város”, amely ellen másfél évtizedenként egyszer intéz “tél tábornok” hasonló intenzitású rohamot, legutóbb 1999 januárjában találkozott hasonlóval, amikor 55 centiméter hó hullott le egyszerre.

A mostani hóvihar Új-Mexikótól Vermontig várhatóan 20 államot fog betemetni. Oklahoma mind a 77 megyéjében már előre rendkívüli állapotot hirdettek.

Több légitársaság megengedte, hogy az utasok a rendkívüli időjárási körülmények miatt pótdíj megfizetése nélkül módosíthassák repülőjegyüket.