Hatalmas tűzgolyó, 18 méteres lángok

Hatalmas robbanás történt csütörtök este a San Franciscó-i nemzetközi repülőtértől néhány kilométerre, a detonáció következtében legalább egy ember életét vesztette, ötven épület – jobbára lakóház – égett le, és mintegy 120-ban keletkeztek károk, miközben a megrémült lakosok fejvesztve menekültek el a környékről.

hirdetés

Szemtanúk hatalmas tűzgolyót láttak magasan a levegőben, a lángok 18 méter magasra csaptak fel. Többen először azt gondolták, hogy lezuhant egy repülőgép.

A gáz- és elektromos művek közölte, hogy megrepedt egyik gázvezetéke, és földgáz szivárgott a levegőbe, de nem tudni, hogy ez okozta-e eredetileg a robbanást. Nem kizárt, hogy egy közelben lévő benzinkút robbant fel, s ez robbantotta be a gázvezetéket.

Az bizonyos, hogy a kiömlő gáz szítja a tüzet, s a lángokat egyelőre nem sikerült eloltani.

A szóban forgó lakott terület San Francisco egyik elővárosa, San Bruno. Helyi híradások szerint az erős szél miatt a lángok futótűzként terjedtek házról házra. A tűzben egy ember életét vesztette, legalább 25-en megsérültek, illetve 25 ház leégett, és további 50 épületet fenyegetnek a lángok. A baleset következtében legalább 5 ezer fogyasztó maradt áram és gáz nélkül. A lángok oltásában több tucat tűzoltókocsi vett részt, repülőgépekről és helikopterekről is oltják a lángokat.

A San Brunóval szomszédos Daly City negyed kórházának egyik tisztségviselője telefonon elmondta, hogy riadókészültségben vannak, mert sok embert szállítanak be hozzájuk égési sérülésekkel. Számukat nem tudta megmondani.

“Olyan hangot hallottam, mintha egy repülőgép alacsonyan szállna el, aztán hirtelen megremegett a ház” – mondta egy San Brunó-i lakos korábban. A robbanás a házától mintegy 800 méterre történt. “Aztán volt még egy robbanás. Kimentem az ajtón, és törmelék hullott az égből” – tette hozzá.