Hazánk kereskedőházat nyit Bakuban

Schmitt Pál köztársasági elnök bejelentette, a közeljövőben magyar kereskedőház nyílik Bakuban, hogy erősödjenek a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok, és egyúttal reményét fejezte ki, hogy Azerbajdzsán ugyanígy tesz Budapesten.

hirdetés

Az államfő pénteken megnyitotta a magyar-azeri üzleti fórumot Bakuban, és beszédében kifejtette, hogy a közép-ázsiai régió jelentősége biztonságpolitikai, gazdasági és energetikai szempontból egyaránt lényegesen megnőtt az utóbbi időben. Azerbajdzsánnal “felhőtlen” a politikai viszony, és erre biztonsággal építhetők a gazdasági kapcsolatok is – fogalmazott.

Kifejtette: a kamarák, befektetők és üzletemberek együttműködését mindenképpen segíteni kell, és arra kell törekedni, hogy növekedjen a Magyarország és Azerbajdzsán közötti kereskedelmi forgalom is. A két ország közötti gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését sürgette, amihez véleménye szerint jelentősen hozzájárulhatnak a pénteken megkötött szerződések is.

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a két ország belügyi, igazságügyi és honvédelmi tárcája, valamint Magyarország és Azerbajdzsán kormánya között egy a katasztrófákkal kapcsolatos együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási megállapodás jött létre.

Schmitt Pál kiemelte, “aki előrelátó, gondol a jövőre”. Az országoknak akkor is “meg kell állni a lábukon”, ha az energiahordozó-készletek kimerülnek – fogalmazott. Rámutatott: Azerbajdzsán tudatában van ennek, és Magyarország kész segíteni ebben.

Magyar újságíróknak a megnyitó után a köztársasági elnök úgy nyilatkozott, hogy a közép-ázsiai régió országaival fenntartott kapcsolatokban messze nincsenek kimerítve a lehetőségek. A Magyarországgal való együttműködésre a térségben “van érdeklődés, és van lehetőség is” – hangsúlyozta.

Elmondta: a közép-ázsiai körútján érintett mindhárom országban (Üzbegisztán, Türkmenisztán, Azerbajdzsán) sikerült megtalálni azokat a területeket, amelyeken különösen hatékony lehet az együttműködés. “Magyarország olyan tudást és technológiát kínálhat ezeknek az országoknak, amelyekre itt feltétlenül szükség van” – hangsúlyozta.