Hétfőn bocsánatot kér Novák Előd

Hétfőn, napirend előtt a parlament plenáris ülésén kér bocsánatot a jobbikos Novák Előd a bekiabálásáért. A Fidesz továbbra is fenntartja, hogy a képviselőnek le kellene mondania mentelmi jogáról, de erre sem a Jobbik, sem az érintett szerint nincs szükség. Az LMP és az MSZP a Fidesztől hasonló esetekben is ugyanilyen “érzékenységet” kér.

hirdetés

A Fidesz a házbizottság csütörtöki ülésén is felszólította Novák Elődöt, hogy hétfői bekiabálása miatt mondjon le képviselői mandátumáról.

Hétfőn az Országgyűlésben a fideszes Meggyes Tamás mentelmi jogáról történő szavazás után a szintén fideszes L. Simon László ügyrendi felszólalásában azt mondta, a voksolást megelőzően Novák Előd jól hallhatóan azt kiabálta: “lógjon!”. Novák Előd később saját bekiabálása kapcsán azt mondta: az “humoros és kétértelmű volt”, mert arra gondolt, hogy “függesztődjék fel” a mentelmi jog, azaz “lógjon”, de ezt nem lehet komoly fenyegetésnek tekinteni.

Mátrai Márta (Fidesz) a házbizottság ülése után közölte: a megbeszélésen a Fidesz nehezményezte Novák Előd “stílusát”; és bár a házszabály nem rendelkezik a kulturált viselkedésről, az elvárható minden képviselőtől. A Fidesz továbbra is úgy véli, hogy megengedhetetlen Novák Előd stílusa, ezért felszólítja, mondjon le képviselői mandátumáról – húzta alá. Közölte: a házbizottság ülésén kérték az ellenzéki pártok elhatárolódását, az LMP és az MSZP ezt meg is tette, de a Jobbik később alakítja ki álláspontját a lemondásról.

A Fidesz hétfőn elfogadja Novák Előd napirend előtti bocsánatkérését, de ez nem írja felül a lemondás szükségességét – tette még hozzá Mátrai Márta.

Farkas Gergely, a Jobbik frakcióigazgatója ezt követően úgy reagált: álláspontjuk világos, Novák Előd nem mond le mandátumáról, ezt a frakció sem kéri tőle.

A házbizottságban konszenzus született arról, hogy Novák Előd hétfőn, a napirend előtt, egy percben bocsánatot kér, és elmondja: bekiabálása rosszul sikerült tréfa volt, ha ezzel megsértett valakit, akkor attól elnézést kér – mondta.

Mesterházy Attila, az MSZP pártelnök-frakcióvezetője örömének adott hangot azért, hogy a Fidesz is “felébredt” és a Jobbikot kemény elhatárolódásra, Novák Elődöt pedig lemondásra szólította fel. Hozzátette: azt kérte a házbizottságon, hogy hasonló legyen az elbánás akkor is, amikor nem fideszes, KDNP-s képviselőt ér szóbeli inzultus. Úgy vélekedett, hogy a Jobbik-frakció részéről folyamatosak a becsmérlő megjegyzések, amelyek szinte minden esetben az MSZP-t érintik, ilyenkor “kisebb a Fidesz érzékenysége, sőt, együtt tapsol a Jobbikkal”.