Hétfőn dől el, hogy lesz-e zárószavazás Lázár János indítványairól

Hétfőn dől el, lesz-e zárószavazás Lázár János fideszes frakcióvezető önálló indítványairól. Az Országgyűlés tervezett napirendje szerint erre akár sor is kerülhet, de csak bizonyos feltételek teljesülése vagy házszabálytól eltérés esetén.

hirdetés

A miniszterelnök szóvivője Lázár János és Orbán Viktor péntek délelőtti megbeszélése után jelentette be, hogy a frakcióvezető hétfőn az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács és a parlament ülésén jelenti be a 98%-os különadóval összefüggő, új elemeket is tartalmazó javaslatát. Emellett finomodhat a Lázár jegyezte alkotmánymódosítási javaslat is, amely a népszavazási tilalom alá eső kérdéseket kivenné az Alkotmánybíróság felülvizsgálati jogköréből.

Balsai István, a parlament alkotmányügyi bizottságának fideszes elnöke a testület csütörtöki rendkívüli ülése után úgy fogalmazott: bizonyos esetekben mégsem gátolnák meg az Ab kontrollját az eredeti törvénymódosítási javaslatban foglalt tilalmak – például a költségvetés, az adók, az illetékek – tekintetében.

Lázár János múlt kedden benyújtotta be az Országgyűlésnek a júliusban elfogadott, egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló törvénycsomag 98 százalékos különadót érintő részének megváltoztatását célzó javaslatát, miután az Ab aznap alkotmányellenesnek nyilvánította, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a különadót.

A fideszes frakcióvezető egyidejűleg az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását is kezdeményezte annak érdekében, hogy a népszavazási tilalom alá eső kérdések kerüljenek ki az Ab hatásköréből.

Hétfőn zárószavazás lehet a konzuli törvény módosításáról, amelyet pénteken nyújtott be két fideszes képviselő annak érdekében, hogy a kettős állampolgársághoz kapcsolódó igényléseket gyorsabban és hatékonyabban lehessen lebonyolítani.

Ugyancsak hétfőn dönt a Ház a területfejlesztési törvényjavaslat, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosításáról, létrehozza az építésügyi monitoring rendszert, elősegíti a szabálytalan építkezések feltárását, rögzíti a közmű és nyomvonaljellegű építmények egységes, elektronikus nyilvántartásának szabályozását, valamint lehetővé teszi a közterület nem rendeltetésszerű használatának megtiltását.

Hétfőn voksolnak a képviselők a jövő évi adótörvényekhez, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló, valamint az ügyészségi törvényhez benyújtott módosító indítványokról.

A parlament napirendjén több uniós törvényjavaslat és az ezekről szóló döntés is szerepel.