Hiányosak a fiatalok pénzügyi ismeretei

A fiatalok több mint háromnegyede nincs tisztában a pénzügyi alapfogalmakkal – többek között ez derült ki a Budapesti Corvinus Egyetem Tanárképző Központjának középiskolások körében végzett előkutatásából, amelynek összegzését az MTI-hez is eljuttatták.

hirdetés

A Budapesti Corvinus Egyetem Tanárképző Központja – a Családi Kasszasikerek Program partnereként – százhatvan 14 és 19 év közötti középiskolás körében vizsgálta a fiatalok gazdasági ismereteit. Az előkutatás keretében a diákoknak tizennégy pénzügyi alapfogalmat kellett megmagyarázniuk, mint például a kamat, a hitelkártya, az euró, a HUF, a THM, a részvény, a lízing vagy a betétkártya. A felmérés kitért a fiatalok adózással és a gazdasággal kapcsolatos attitűdjére, arra, hogy mit tudnak a bankok szerepéről, és mit tartanak előnyösnek vagy fontosnak az anyagi siker eléréséhez.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a fiatalok 77 százaléka tájékozatlan (nem válaszolt, rossz választ adott) a pénzügyi alapfogalmakkal kapcsolatban, 16 százalékuk írta körül pontosan a gazdasági fogalmakat, 7 százalékuk pedig nagyjából van tisztában azok tartalmával.

A megkérdezett diákok csupán 16 százaléka tudja pontosan, 7 százalékuk pedig nagyjából, hogy mit jelent a biztosítás, a THM, a betéti kamat, a lízing, a részvény vagy a portfólió. Az adómorál szempontjából viszont bizakodásra adhat okot – mondják a szakemberek -, hogy a válaszadók fele szerint az adócsalók minden állampolgárt egyaránt megkárosítanak.

A legtöbben a HUF és az infláció jelentését ismerték, kevesen tudták viszont megmondani a THM, a lízing, a betéti kamat és a betétkártya jelentését, és mindössze egyetlen diák tudta értelmezni a portfólió kifejezést. A bankok feladatainak meghatározása ugyancsak nehézségekbe ütközött: mindössze 8-8 százalék tudott helyes választ adni arra a kérdésre, hogy mivel foglalkozik a nemzeti bank, és mi a szerepük a kereskedelmi bankoknak az ország gazdaságában – olvasható az összegzésben.