Hó végéig igényelhető a kedvezményes földgáz

Február 28-ig nyújthatják be kérelmeiket a nagycsaládos fogyasztók kedvezményes árú gázra.

hirdetés

A három vagy több kiskorú gyermeket nevelő családok – a minden lakossági fogyasztó számára biztosított 1.200 köbméteren túl – több száz köbméternyi gázt igényelhetnek a tavalyi áron; a nagycsaládos fogyasztók az idei évi kedvezmény igénybevételéhez szükséges kérelmeket február 28-ig nyújthatják be a Magyar Államkincstár területileg illetékes megyei igazgatóságaihoz – tájékoztatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága szerdán az MTI-t.

A kérelemhez az utolsó gázszámlát is csatolni kell, a támogatás 2011. január 1-jétől visszamenőlegesen jár.

A Magyar Államkincstár az árkedvezményre való jogosultságot kérelemre állapítja meg és erről határozatban értesíti a jogosultakat március 31-ig. Az igénylőlap a kincstár honlapjáról is letölthető – áll a közleményben.

E szerint a nagycsaládosokat megillető földgázárkedvezményt a három vagy annál több gyermeket nevelő családok vagy nevelőszülők vehetik igénybe (akik három- vagy több gyermek után részesülnek családi pótlékban, nevelési ellátásban vagy iskoláztatási támogatásban).

A kedvezmény mértéke három gyermekig 200 köbméter évente és gyermekenként, a negyedik gyermektől pedig gyermekenként 300 köbméter. Tehát három gyermek esetén a kedvezményes áron számított földgáz mennyisége 1.800 köbméter évente, négy gyermekre számolva pedig 2.100 köbméter – fejtik ki.

Az önálló felhasználási hellyel, fogyasztásmérővel rendelkező nagycsaládos háztartás a kedvezményt “természetben” kapja meg, azaz a kedvezményes árú 1.200 köbméter fogyasztási földgázmennyiség növekszik meg a kedvezmény szerinti mennyiséggel.

Az önálló számlával, fogyasztásmérővel nem rendelkező lakásokból álló lakóépületben (társasházban) élő nagycsaládos háztartás a fenti kedvezményt a társasház számlájában gyermekszámtól függően érvényesítheti – áll a tájékoztatásban, amely emlékeztet arra: a kormány a tavaly érvényes gáz- és távhőtámogatást, külön igénylés nélkül április 30-ig továbbra is fenntartja.