Hoffmann Rózsa: az iskolákban meg kell követelni a kötelességek teljesítését

Az oktatási intézményekben meg kell követelni a kötelességek teljesítését, az elvégzett munkát egyértelmű módon kell értékelni, s el kell fogadtatni a diákokkal, hogy a hasznos és eredményes munkavégzéshez rendre, fegyelemre van szükség – erről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár beszélt a Magyar Hírlapnak adott interjújában.A lap pénteki számában megjelent interjúban az államtitkár kifejtette: az elmúlt nyolc évben a kormány oktatáspolitikája szinte minden olyan hagyományt semmibe vett, amely évtizedeken, évszázadokon át bizonyította, hogy helye és szerepe van a magyar iskolarendszerben.

hirdetés

Az államtitkár többek közt arról is beszélt, hogy levennék a pedagógusok válláról a fölösleges adminisztrációs terheket, és csökkentenék a kötelezően előírt óraszámukat is. Meggyőződésének adott hangot, hogy szükség lenne pedagóguskamarára. Az integrációról szólva felvetette, hogy a problematikus gyerekek átmeneti elkülönítése is szükséges lehet ahhoz, hogy a későbbiekben sikeresen integrálhassák őket.

Megemlítette azt is, hogy noha szükség lenne rá, hogy több gyerek részesüljön hitoktatásban, bármiféle kényszer alkalmazása káros ezen a területen. Hozzáfűzte: dolgoznak azon, hogy az etikaoktatás bekerüljön a tananyagba.

Az államtitkár feltett szándéka az is, hogy – ahol lehetséges – a települések visszakapják bezárt tanintézményeiket, mert szerinte azok nem jelentenek túl nagy terhet az oktatás összköltségvetésének.