Homokzsákokkal védik a házakat a Zala megyei Liszón

Homokzsákokkal veszik körül a házakat a Zala megyei Liszón, mert a hirtelen jött olvadás következtében az egy kilométerre lévő árvízvédelmi tározóból kifolyó víz elöntötte a falu alacsonyabban fekvő részeit – tájékoztatta Szabó István, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóreferense hétfőn az MTI-t.

hirdetés

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy több házban is 30-40 centiméteres víz áll, az épületekhez vezető hidakat is elmosta a víz. Az utcán csak gumicsizmában lehet közlekedni, a falu környékén a fenyvesek és a szántóföldek is vízben állnak.

Novák Csaba polgármester (független) az MTI kérdésére elmondta; a napokban leesett nagy mennyiségű, 45 milliméteres csapadék, majd a hirtelen elolvadt hó miatt három-négy ház van veszélyben. A településtől egy kilométerre lévő víztározó nem bírta el a csapadékmennyiséget, kiöntött. Az állam tulajdonában lévő árkok nincsenek megfelelően kitisztítva, ezért azok nem tudták elvezetni a vizet, s a hordalék is lerakódott a közterületeken.

A polgármester szólt arról is, hogy a szeptemberi esőzés után hirtelen jött áradás miatt a falunak ugyanezt a részét mosta el a víz, amelyre hatvan éve nem volt példa a településen. Az elöntést szeptemberben is az okozta, hogy a falu határában elterülő 24 hektáros árvízvédelmi tározó teljesen megtelt, s a gátján átbukott vizet a liszói patak nem tudta elvezetni.