Hongkong új kormányzót kapott

A hongkongi választási bizottság 1200 tagja Leung Csun-jinget (Leung Chun-ying) választotta meg a kínai különleges közigazgatási övezet következő kormányzójává – jelentették be hivatalosan is vasárnap.

hirdetés

Az 57 éves Leung a leadott 1132 szavazatból 689-et kapott, vagyis többet a törvényben előírt minimális 601-nél. A titkos szavazáson a másik két jelöltre Henry Tang Jing-jenre (Tang Ying-yen) és Albert Ho Csun-janra (Ho Chun-yan) 285-en illetve 76-an voksoltak. A választás helyi idő szerint reggel 9 órakor kezdődött és két órán át tartott.

Sajtójelentések szerint a 7 milliós Hongkongban már szombaton utcai tüntetések zajlottak, majd főleg diákok százai éjszakai virrasztást tartottak a választás helyszínén, tiltakozásul az ellen, hogy az ő véleményüket senki nem kérdezte.

Leung hetekig vezette a hongkongi népszerűségi listát fő vetélytársa, Tang előtt, aki – úgy tűnt – engedély nélküli ingatlan-átalakítási botránya, illetve annak nyilvánosság előtti kezelése miatt elvesztette a választók bizalmát. Akkoriban a hongkongi sajtó azt hangoztatta, hogy ha Leung ellenében mégis a Peking támogatását élvező Tang kap többséget az elektori testületben, akkor az a demokrácia és a választási rendszer csődjét fogja jelenteni.

Miután azonban fordult a kocka, s Peking biztosította a hongkongiakat, hogy a legnépszerűbb jelölt fog nyerni, majd felröppent a hír, hogy a központi vezetés Leung mellett lobbizik, nagyot esett a népszerűsége. Mi több, azt is elterjesztették, hogy tagja a Kínai Kommunista Pártnak, amit cáfolt.

Helyi sajtójelentésekből kiderült, a jelöltségükhöz elengedő szavazatot kapott politikusok kölcsönös vádaskodásokkal tarkított, helyenként botrányos választási hadjáratot folytattak. A hongkongi Sunday Morning Post legutóbbi közvélemény-kutatása szerint az 1026 megkérdezettnek közel egyharmada válaszolt úgy, hogy ha ma kellene választania, a háromból egyik jelöltre sem adná a voksát. A Hongkong Egyetem 200 ezres mintájából 54,6 százalék tartózkodna a döntéstől.

A Kínához 1997-ben visszacsatolt volt brit gyarmat, a világ egyik kereskedelmi és gazdasági központja, magas szintű autonómiát és szabadságot évez; területén az úgynevezett “egy ország, két társadalmi rendszer” elve érvényesül, politikai berendezkedését 50 évre garantálták. Választási rendje azonban sajátos.

A választási bizottságba a lakosságot, illetve társadalmi, üzleti, egyházi élet különböző rétegeiből, meghatározott arányszámoknak megfelelően választanak, illetve delegálnak tagokat. A hongkongi alaptörvény szerint létszámuk kezdetben 800 fő volt. Kormányzót ötévente választanak, a poszt legfeljebb két terminusban tölthető be. Legutóbb Donald Tsang volt Hongkong első embere, tíz éven át.

A központi ígéretek szerint a következő alkalommal, vagyis 2017-ben már várhatóan közvetlen választáson dönthetnek elsőszámú vezetőjükről a hongkongi polgárok.