Horváth: romák nélkül nincs egységes Budapest

Romák nélkül nem lehet egységes és sikeres város Budapest – jelentette ki Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje egy szerdai fővárosi fórumon.

hirdetés

A szervezők az MSZP és a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjét hívták meg a Cigányok Budapestért – Budapest a cigányokért címmel szervezett vitafórumra, de Tarlós István már előző nap lemondta részvételét – sajtófőnökének közlése szerint annak kritikájaként, hogy kettejükön kívül sem az LMP, sem pedig a Jobbik főpolgármester-jelöltjét nem hívták meg a vitára.

Miután az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Dohány utcai székházába szervezett fórumot bombariadóval zavarták meg, azt egy étteremben folytatták, ahol Horváth Csaba úgy fogalmazott: őt riasztja Tarlós István “szebb jövője”, a romákkal szembeni “furcsa hozzáállása”, “homofób” nézete, a kisebbségek kirekesztésének hallgatólagos támogatása, és az is, hogy kultúra címen saját maga ízlését vagy annak hiányát akarja “ráerőltetni” az emberekre.

A főpolgármester-jelölt azt mondta: a képviseleti demokrácia nem egy biankó csekk, amellyel egy megválasztott képviselő bármikor élhet vagy visszaélhet. Az eseményt megzavaró bombariadót “politikai rendzavarásnak” minősítette, amelyet viszont – mint mondta – akár Londonban, akár bárhol máshol vagyunk a világon, komolyan kell venni.

Arra utalva, hogy a C-press, az MCF (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma), valamint a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetsége (MCIFÉSZ) által szervezett fórumon Tarlós István nem vett részt, úgy fogalmazott: legfőbb riválisa “védelmébe véve a Jobbikot” és a “szebb jövőt”, de, mint mondta, azokkal, akik nem demokratikus intézményeket, koncentrációs táborokat álmodnak, ő nem is akar egy légtérben lenni, közösséget vállalni.

Kérdésre válaszolva kijelentette: ha főpolgármesterré választják, korrekt együttműködésre készül három párttal, de a negyedikkel semmiképpen sem. A Tarlós Istvánnal való esetleges együttműködésére utalva azt mondta: legelőször a súlyos politikai nézetkülönbségeket kellene tisztázniuk egymás között. A szocialista politikus szavai szerint legyen bármilyen nagyságú a választói felhatalmazása, ő olyan városvezetésre és politikai szerepvállalásra készül, amely lehetővé teszi, hogy a választók közvetlenül fejezhessék ki akaratukat.