Idén még marad a kétszámjegyű munkanélküliségi ráta?

Az erre az időszakra jellemző szezonális hatások miatt, a vártnak megfelelően romlottak 2010. november és 2011 január között a munkaerőpiaci mutatók Magyarországon az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik látványos javulásra a következő hónapokban sem számítanak, év végén is kétszámjegyű munkanélküliségi rátát várnak.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető szerint nem nem várható javulás a beruházások alacsony száma és amiatt, hogy a cégeknél jelentős kapacitásfelesleg van. Így nem lesz jelentős munkaerő-kereslet a vállalatoknál. Németh Dávid, a ING Bank elemzője is erre az időszakra jellemző szezonális hatásokra vezette vissza a munkanélküliségi ráta emelkedését.

hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a munkanélküliségi ráta 2010. november és 2011. január között 11,2 százalékra nőtt a megelőző időszaki és az egy évvel korábbi 10,8 százalékról, a munkanélküliek száma 4,0 százalékkal, 474 ezer főre nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A 15-74 éves foglalkoztatottak létszáma 2010. november és 2011. január között 3 millió 776 ezer fő volt, ami 0,7 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Kondrát Zsolt kiemelte, hogy erre az időszakra 11,1 százalékos munkanélküliségi rátát jeleztek, 0,1 százalékponttal alacsonyabbat a mértnél. Hangsúlyozta, hogy a vizsgált időszakban erős szezonalitás jellemzi a munkaerőpiacot, általában minden év elején arra lehet számítani, hogy növekszik a munkanélküliek száma, a foglalkoztatottaké pedig csökken. Többnyire március körül van a mélypont a foglalkoztatottságban, ekkor szokott a legmagasabb lenni az munkanélküliségi ráta is.

Az év végéig kétszámjegyű munkanélküliségi rátával számolnak. Jó esetben 10 százalék, rosszabb helyzetben 10,5-11 százalék közötti szinten alakulhat a mutató – mondta Kondrát Zsolt.

Németh Dávid kiemelte: lassan épül fel a munkaerőpiac, áprilistól folyamatosan, a nyári hónapoktól pedig nagyobb ütemben javul a foglalkoztatottság, ezáltal csökkenhet a munkanélküliség.

Az ING Bank elemzője szerint az idén az év második felében 10,5 alatti, inkább a 10 százalékhoz közelítő munkanélküliségi ráta várható. A foglalkoztatottságon valójában az alulképzett munkaerő képzésével lehetne javítani – mondta Németh Dávid.