Így megy ez: bedőlt egy magyar tejipari cég

Felszámolási eljárást indítottak a rakamazi Magyar Tejtermék Kft. ellen, amely 2011 előtt Tiszatej Kft. néven működött – írja szerdai számában a Kelet-Magyarország.

hirdetés

A korábban nyereséges társaság 2010-ben jelentős veszteséget halmozott fel: a cég 2010-ben 1,2 milliárd forint forgalmat ért el, üzemi szinten azonban 43 millió, adózás előtt pedig 47 millió forint veszteséget könyvelt el.

A korábbi évek egyikében sem érte el árbevétele az 1 milliárd forintot, ugyanakkor a 2003-as évet leszámítva mindvégig nyereségesen működött. Kötelezettségállománya 2010-ben meghaladta a 230 millió forintot – közölte a szabolcsi napilap a gazdasag.hu cikkére hivatkozva.

A társaságot 1993-ban hozták létre Tiszatej Tejfeldolgozó és Értékesítő Kft. néven, a Tiszatej Bt. jogutódjaként.  Fennállása során összesen 32 tagja volt a társaságnak, köztük a Sole-Mizo Zrt. és a Friesland Hungária Zrt. Jelenlegi tulajdonosa a Szolnoktej-98’ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a céget 2011-ben nevezték át Magyar Tejtermék Kft.-re.

A Kelet-Magyarország – nevének elhallgatását kérő – rakamazi informátora szerint az üzemet február elején bezárta a tulajdonosa, a dolgozók kilencven százalékát elbocsátotta és csupán három embert hagyott meg alkalmazásában.

A helyi termelő szövetkezet három éve adta el a Tiszatejben kezdetektől fogva birtokolt tulajdonrészét a jelenlegit megelőző tulajdonosnak, de két éve már alapanyagot sem szállít az üzemnek, mert addigi tejelő tehenészetét átállította húsmarha tartásra – számol be a szabolcsi napilap.