Ikvai-Szabó: óriási lehetőség előtt áll a kormány

Óriási lehetőség előtt áll a parlamenti többség: egyszerűsítheti az önkormányzatok feladatait és az ágazati jogszabályokat, vagyis a kétharmados többség birtokában összehangolhatja az önkormányzatok kötelezettségeit a lehetőségeikkel – mondta Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes.

hirdetés

A politikus szerint az önkormányzatok gazdálkodása a határához érkezett: túl sok feladatuk van, túl nagy a bürokrácia, az elmúlt években pedig a kormányok mindinkább kivonultak az önkormányzatok finanszírozásából.

Ikvai-Szabó szükségesnek nevezte, hogy egységes koncepció alapján gondolják újra többi között az egészségügyi ellátás, az oktatás, a szociális ellátás önkormányzatokra vonatkozó előírásait.

Jellemzik az állam kivonulását az önkormányzatok finanszírozásából a személyi jövedelemadók (szja) helyben maradó részét érintő változtatások: amíg 1990-ben az szja 100 százaléka maradt az önkormányzatoknál, napjainkban mindössze 8 százaléka.

De ugyanilyen látványos az intézmények működéséhez szükséges normatív állami támogatások reálértékvesztése – mutatott rá, hozzátéve, az önkormányzatoknak tehát évről évre egyre nagyobb mértékben kell saját bevételeikből fedezniük kiadásaikat.

Mint mondta, tavaly a válság miatt folyatódott az állam kivonulása az önkormányzati finanszírozásból, ez a Fővárosi Önkormányzat számára 3,5 milliárd forint “mínuszt” jelentett, ami egy kistelepülésnek a komplett éves költségvetése.

Eközben az önkormányzatok ellátandó feladatait nagyon sok jogszabály határozza meg, köztük az önkormányzati törvény és az olykor elavult ágazati jogszabályok. A politikus szerint az önkormányzatok állami támogatását csak a feladatok szűkítésével párhuzamosan lehet meghatározni, ez a feladat vár az új kormányra, amely a kétharmados többség birtokában “hozzányúlhat” ehhez a területhez is.

Üdvözlendő minden olyan kormányzati lépés, amely kiszámíthatóvá, kevésbé bürokratikussá és centralizáltabbá teszi a rendszert – mondta. Hangsúlyozta: az őszi önkormányzati választás után elkerülhetetlen az önkormányzati feladatok átgondolása, újraszabályozása, ebben pedig az Állami Számvevőszék is segíthet.