Illés: újabb gyanús szerződések a zöldtárcánál

Újabb gyanús ügyekre bukkant a környezetvédelmi államtitkár, emiatt átvilágítja a teljes környezetvédelmi területet, és ha kell, nyomozást is kezdeményez az ügyészségnél, illetve a rendőrségnél – írta az mr1.hu.

hirdetés

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az MR1-Kossuth rádió Krónika című műsorának elmondta: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) előző vezetése több milliárdos nagyságrendű szerződést kötött az utolsó hetekben. Ezek a megállapodások egyelőre még érvényben vannak, de a tárcától senki, semmilyen külsős céggel, semmilyen új szerződést nem köthet.

A megkötött szerződések felülvizsgálata is folyik, és ha beigazolódik, hogy azok nemzetbiztonsági szempontból, tartalmuk vagy feltűnően nagy értékaránytalanság miatt elfogadhatatlanok, kezdeményezik a felbontásukat, és ha kell, nyomozást is kezdeményeznek az ügyészségnél, illetve a rendőrségnél – írta az mr1.hu.

Az mr1.hu szerint vizsgálják azt az informatikai szerződést, amelyet a Microsofttal kötöttek szoftverlicencek vásárlására összesen 1,2 milliárd forint értékben. A legújabb szoftver kiskereskedelmi ára 50 ezer forint, ami így azt jelenti, hogy tavaly 24 ezer számítógépre rendelte meg a tárca az új programot, miközben májusban, az átadás-átvétel idején összesen hétezer dolgozója volt a minisztériumnak és háttérintézményeinek.

Az államtitkár a gyanús megállapodások közt említette azt a pr-szerződést, amelyet Réz Andrással kötött a tárca százmillió forint nagyságrendben, és megemlítette azt a 98 millió forintos kontraktust, amelyben a vízügyet bízták meg vízállás-figyeléssel, miközben ezt a munkát a kollégák is el tudnák végezni.

Réz András esztéta, annak a cégnek a kreatív vezetője, amellyel szerződést kötött az előző minisztérium, azt mondta a Krónikának, feladata az volt, hogy a Zöld Őrség elnevezésű kampányban a többi között döntsön a szlogenekről és a plakátokról, a szerződés részleteiről azonban nem tud semmit – írta az mr1.hu. Szabó Imre volt környezetvédelmi miniszter nem érti a környezetvédelmi államtitkár vádaskodását, mert másfél hónappal az átadás-átvétel előtt semmilyen szerződést nem kötöttek már.