Inzulinhoz láncolt cukorbetegek?

Inzulinnal kezelt pécsi cukorbetegek mindennapjait követtük: teszteltük azt, hogy mennyire könnyű a városban cukorbetegnek lenni: be tudják-e adni maguknak emberi körülmények között az életmentő gyógyszert, találnak-e olyan éttermet, ahol felvilágosítást tudnak adni az ételek szénhidráttartalmáról.

hirdetés

Az eredmény: szinte sehol nem volt gond a mellékhelyiség keresésével, a tápanyag-információval viszont akadtak azért hiányosságok.

Arról, hogy miért és mikor fontos, hogy az inzulinnal kezelt cukorbetegek megfelelő időben adják be maguknak életmentő gyógyszerüket, és miért kell ismerniük az ételek pontos szénhidráttartalmát, veszélyeiről Prof. Dr. Wittmann Istvánt, a Pécsi Tudományegyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai Centrum vezetőjét kérdeztük:

A cukorbetegek inzulinszükségletét alapvetően a bevitt szénhidrát-mennyiség és a fizikai aktivitás határozza meg. Ezért nem mindegy, hogy mikor és milyen mennyiségű szénhidrátot fogyasztanak, és sem mindegy, hogy az inzulin beadását követően mikor étkezik az inzulinnal kezelt cukorbeteg. A hagyományos inzulinok esetében a felszívódás lassabb és egyeletlenebb és ezért 20-40 percet kell várni az étkezéssel. Ha a beteg nem várja ki ezt az időt, túl magas lesz a vércukorszintje – és ha túl sokat vár, akkor leeshet a cukra. Emiatt érdemesebb olyan modern inzulinokat alkalmazni, amelyek hatása azonnal jelentkezik és a beadás után közvetlenül ehet a beteg.

– Mit lehet tenni, ha egy cukorbeteg megéhezik vagy éppen nincs étvágya?
A hagyományos inzulinkezelés mellett a betegnek előre meghatározott időben kell beadniuk az inzulint és ehhez kell igazítaniuk az étkezéseket is. Mivel az étkezésekhez adott hagyományos inzulinok hatása elhúzódó, ezért a betegeknek mindig kell fogyasztaniuk tízórait, uzsonnát és a vacsora után késői vacsorát. Ezzel szemben a modern inzulinnal a kisétkezések akár el is hagyhatók – de ha a beteg megéhezik, akkor sem kell aggódnia, mert nyugodtan ehet. Természetesen ebben az esetben az étkezéshez megfelelő mennyiségű inzulint kell adagolnia.

-A cukorbetegeknek mindig ugyanakkor kell kelnie?
A hagyományos inzulinok beadási ideje kötött és ez vonatkozik a reggeli beadási időpontra is. Modern inzulinkezelés esetén a betegek többségénél akár néhány órás késéssel is be lehet adni az inzulint, tehát van lehetőség arra, hogy tovább aludjon a beteg.

-Mennyire befolyásolja az cukorbetegek életét az inzulinkezelés?
Még a mai napig sokan úgy gondolják, hogy az inzulinkezelés bevezetése egy tragédia, egy végállapot. Ez egyáltalán nem igaz: az inzulinterápia a lehető legjobb választás cukorbetegek esetében. Az kezelés során a szervezet egy természetesen termelődő hormonját pótoljuk, hagyományos vagy modern inzulinkészítményekkel. A modern inzulinterápiával csökkenthető a kórosan alacsony vércukorszint kockázata és a hagyományos kezeléssel összehasonlítva a modern inzulinok rugalmasabban tudnak alkalmazkodni a betegek életmódjához is. Van tehát lehetőség arra, hogy a cukorbetegekhez alkalmazkodjon az inzulinjuk és nem fordítva.

(X)