Irán elhalasztotta a bebörtönzött amerikai nő szabadon engedését

Irán elhalasztotta pénteken annak a bebörtönzött amerikai nőnek a szabadon bocsátását, akit eredetileg szombaton elengedtek volna – jelentette az állami média az iráni elnök egyik szóvivőjére hivatkozva. A döntés részleteit később közlik – tette hozzá Mohammad Haszan Szalilhimaram. A teheráni főügyész azt közölte: a halasztás oka az, hogy “az igazságügyi eljárás még nem fejeződött be”. A iráni hatóságok a szóban forgó Sarah Shrouddal együtt egy év óta fogva tartanak két férfit is, Shane Bauert és Josh Fattalt. A három turista vízum nélkül lépett be Irán területére, az Egyesült Államok álláspontja szerint véletlenül.

hirdetés

Teherán csütörtökön jelentette be, hogy elengedi a nőt, amire reagálva Washington mindhárom fogoly szabadon bocsátását követelte, mint korábban többször is.

Az amerikai állampolgárokat 2009 júliusában fogták el az iráni-iraki határ közelében, amikor a hegyekben kirándultak, és mivel nincs jól látható határjelzés a két ország között, valószínűleg eltévedtek.

Az iráni hírszerzés szerint azonban nem lehetett véletlen, hogy pont akkor hatoltak be az országba, amikor utcai zavargások voltak az iszlám országban. A harminc év körüli fiatalokat tavaly év végén megvádolták kémkedéssel, de még mindig nem hoztak ítéletet ellenük. Az Egyesült Államok leszögezte, hogy soha nem dolgoztak a kormánynak. Az ügy tovább súlyosbította Washington és Teherán amúgy is feszült viszonyát.