Irán: összecsaptak az ellenzékiek és a kormánypártiak

Összecsapások törtek ki Teheránban kormánypárti és ellenzéki csoportok között szerdán. Az IRIB állami televízió internetes oldalán arról számolt be, hogy a hétfőn tartott utcai megmozdulás áldozatának temetésén résztvevők és egy, valószínűleg az ellenzékhez kötődő kisebb csoport csapott össze egymással.

hirdetés

Hétfőn Teheránban az ellenzék által szervezett gyűlés során lelőttek egy diákot. Az iráni vezetés a tüntetés szervezőit hibáztatja a fiú haláláért, egy ellenzéki honlap szerint azonban a biztonsági erők tehetők felelőssé a történtekért. Az iráni ellenzék vezetői, Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi, a “nép meghallgatására” szólították fel a kormányt.

Mir Hoszein Muszavi az általa működtetett oldalon, a Kaleme.com-on közzétett írásban kritizálta a hatóságokat, és üdvözölte a hétfői “dicsőséges tüntetéseket” a “nép, valamint a Zöld mozgalom sikerének” nevezve azokat. Muszavi hangsúlyozta, hogy a mozgalom független, és elutasította a kormány azon vádjait, melyek szerint az ellenzék a külföldiek szövetségese.

Az iráni reformista ellenzék – a hatóságok tiltása ellenére – hétfőn több városban is utcai megmozdulást tartott, amire 2009 decembere óta nem volt példa. Az iráni vezetés óva intette az ellenzékieket attól, hogy “biztonsági válságot” teremtsenek a 2009. júniusi – az ellenzék szerint Mahmúd Ahmadinezsád államfő javára elcsalt – választások után kirobbant tüntetések újjáélesztésével.