Iráni merénylet: húsznál is több halott

Húsznál is több halálos áldozatot követelő merényletet hajtottak végre csütörtök este az Irán délkeleti részében fekvő Záhedán városában egy mecsetnél – jelentette az Irna hírügynökség. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint két pokolgép robbant az épület előtt, amikor egy vallási vezetőről emlékeztek meg a hívők.

hirdetés

Az iráni média szerint legkevesebb 21 ember halt meg, és az áldozatok között van az elit Forradalmi Gárda több tagja. A sebesültek száma eléri a százat. Az al-Arabíja arab hírtelevízió közölte, hogy a támadást elkövetését a Dzsundallah szunnita muzulmán lázadócsoport vállalta magára.

Az első robbanás a város főmecsetjének bejáratánál történt. A második is ugyanott történt, de később, amikor a helyszínre érkeztek a mentők. Feltételezések szerint öngyilkos merénylők robbantották fel magukat.

A Dzsundallah a terrorcselekményekkel válaszolt arra, hogy nemrégiben kivégezték a Dzsundallah vezetőjét, Abdolmalek Rigit. A szervezet elektronikus levélben tájékoztatta a hírtelevíziót arról, hogy a merényletek célpontja a Forradalmi Gárda embereinek csoportosulása volt, és a merénylők a lázadóvezér rokonai voltak, Abdolbaset Rigi és Mohammad Rigi. A lázadócsoport arra figyelmeztetett, hogy további támadások várhatók.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a leghatározottabban elítélte az iráni merényletet. Úgy fogalmazott közleményében, hogy az iráni támadás, illetve a közelmúltbeli támadások Ugandában, Pakisztánban, Afganisztánban, Irakban és Algériában, rávilágítanak arra, hogy a világközösségnek együtt kell működnie az ártatlan polgárok életét világszerte fenyegető terrorista szervezetek elleni harcban.

Abdolmalek Rigit februárban fogták el, és június 20-án akasztották fel. Az iráni hatóságok felelősnek tartották a lázadót a hadsereg és a rendfenntartó erők, illetve polgárok elleni fegyveres támadásokért.