Ismét ömlik az olaj a tengerbe a Mexikói-öbölben

Eltávolították az olajfogó berendezést szerdán a mélytengeri kútról a Mexikói-öbölben egy távirányítású robottal történt ütközés miatt az olaj ismét akadálytalanul ömlik a vízbe – közölte az amerikai parti őrség.

hirdetés

Thad Allen tengernagy elmondta, hogy a robot annak a rendszernek ütközött, amelyen keresztül meleg vizet pumpáltak le a fedősapkához, hogy megakadályozzák jégszerű kristályok képződését.

A szakemberek azonnal levették az olajfogót a kitörésgátló tetejéről, hogy ellenőrizzék, nem keletkeztek-e a kőolaj felszínre szivattyúzását gátló kristályok a berendezésben.

A parti őrség közlése szerint a balesetet megelőző 24 órában az olajfogón keresztül mintegy 700 ezer gallon (2,6 millió liter) olajat gyűjtöttek össze és további 438 ezer gallont (1,6 millió litert) elégettek a felszínen.

Allen tengernagy azt mondta, hogy az olajfogó már szerda délután visszakerülhet a másfél kilométeres mélységben levő sérült kútra.

A Fox News hírtévé értesülése szerint a kárelhárításban részt vevő két munkás meghalt, haláluk körülményei nem ismertek.