Iszapömlés: Hétfőtől új helyszínen működik az operatív törzs

Hétfő reggeltől új helyszínen, hosszú hónapokra berendezkedve, az újjáépítés végéig működik a vörösiszappal elöntött térségben az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ, amelynek informatikai kialakítását estig elvégzik – mondta Benkovics Zoltán dandártábornok vasárnap reggel Devecserben az MTI-nek.

hirdetés

A kárfelszámolást irányító operatív törzs eddig a katasztrófavédelem autóbuszában dolgozott, és előbb Kolontáron, majd a devecseri polgármesteri hivatal elől koordinálta a már öt hete zajló, és a közvetlen lakókörnyezetekben a hétvégére befejeződött kárfelszámolási munkálatokat. Az új parancsnoksági helyszín ezentúl Devecserben panzióban lesz, amely a vörösiszap-katasztrófa miatt kiürült.

A feladatokat irányító parancsnok elmondta: az új felépítés szerint működő Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központnak lesz egy operatív törzse, amely a munkafolyamatot koordinálja, és arról a katasztrófavédelmi kormánybiztosnak napi jelentéseket tesz.

Benkovics Zoltán hozzátette: a jogi csoportnak valamennyi károsulttal és a megsérült ingatlanok összes tulajdonosával fel kell vennie a kapcsolatot, nyilatkozatokat kell begyűjteniük, hogy miként tervezik jövőjüket, akarnak-e Devecserben maradni, vagy más cserelakásra tartanak igényt. A bontásra ítélt házak megsemmisítéséhez hozzájárulási nyilatkozatot kell kérniük, és a jogi csoportnak kell minden szükséges szerződést, jogi eljárást lebonyolítania.

Az egyénenkénti felmérés, nyilatkozattétel szerdán kezdődik, és ha megvan minden dokumentum, akkor kezdhetnek a bontáshoz. Az eddigi felmérések szerint Devecserben 225 házat kell eldózerolni, míg Kolontáron 21, Somlóvásárhelyen két ház vár bontásra.

A logisztikai csoport a koordinációs központ működését biztosítja, gondoskodik az adományok raktározásáról, elosztásáról, az újjáépítési csoport pedig a lakóházak építését koordinálja.

Az október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet során keletkezett károk enyhítéséről és a helyreállításról szombaton hatályba lépett kormányhatározat szerint a helyreállítási és újjáépítési munkák határideje 2011. június 30.