Iszapömlés: még kilenc sérültet ápolnak kórházban

Még kilenc embert ápolnak égési sérülésekkel kórházban az ajkai térségben történt vörösiszap-katasztrófával összefüggésben, több ember pedig utókezelés vagy kötéscsere miatt keresi fel a szakorvosokat – tájékoztatták az ÁNTSZ szakemberei vasárnap Devecserben az MTI tudósítóját.

hirdetés

Az október 4-én bekövetkezett ipari és ökológiai katasztrófában 10 kolontári lakos vesztette életét, 123 ember szenvedett súlyos égési sérüléseket az erősen lúgos, maró hatású anyagtól, és hosszabb-rövidebb időre kórházi ellátásra szorult, összesen 302 embert kellett ellátniuk az orvosoknak. Az ÁNTSZ adatai szerint a hétvégére a kórházban ápoltak száma kilencre csökkent, miután az elmúlt napokban öten hagyhatták el a gyógyító intézményt.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a vörösiszap okozta lúgmarásos sebek hasonlóak az égési sebekhez, de azoknál sok esetben jóval lassabban gyógyulnak. A gyógyuláshoz nagyon fontos, hogy a sebeket szakorvos lássa, és a sebkötözést is szakember végezze.

Devecserben egészségügyi vezetési pontot állított fel az ÁNTSZ. A szakemberek folyamatosan ellenőrzik az ivóvíz minőségét, és az adatok szerint a víz a teljes területen biztonságban fogyasztható. A levegő porszennyezettsége csak a kolontári polgármesteri hivatal környékén – ahol bontják a lakhatatlanná vált házakat és szállítják el a törmeléket – haladta meg az egészségügyi határértéket.