Iszapömlés: szimulációs gyakorlat a Mal Zrt.-nél

Az új veszélyelhártási terv alapján belső üzemi gyakorlatot tartanak a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai gyárában: a kedd délutáni szimulációs gyakorlat során lúgkezelési problémát kell elhárítani – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

hirdetés

Kossa György, az állami felügyelet vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a cég minden dolgozóját és valamennyi szervezeti egységét érintő gyakorlatot a felügyelet írta elő a timföldgyárnak. Az üzem területén belüli gyakorlat során – az egyik zsilipnél lúgkezelési problémát szimulálnak – a riadólánc alkalmasságát ellenőrzik. Az érintett települések polgármestereit tájékoztatták a gyakorlatról – tette hozzá.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A katasztrófa következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.

Magyarország történetének eddigi legnagyobb, súlyos ökológiai következményekkel járó ipari katasztrófáját követően a céget 2010. október 12-én állami felügyelet alá vonták, az intézkedés június 30-án megszűnik.

A katasztrófavédelmi kormánybiztos honlapján olvasható tájékoztató szerint az állami felügyelet ideje alatt változó létszámban 13-13 szakértő és felügyelő dolgozott a gyárban, megteremtve a termelés biztonságos újraindítását. Elvégezték a teljes vörösiszaptározó-tér valamennyi kazettájának gátbiztonsági és geotechnikai felülvizsgálatát, új biztonsági irányítási rendszert hoztak létre.

A Mal a folyamatos termelés mellett áttért a száraz technológiára, így folyékony vörösiszap helyett a présszűrőkkel előállított, gipsszel semlegesített száraz melléktermék elhelyezése nem jár többé gátbiztonsági kockázattal – írták a honlapon.