Izraeli ügynök a tel-avivi támadó?

Ügyvédje szerint az izraeli belbiztonsági szolgálattal, a Sin Béttel működött együtt az a palesztin férfi, aki kedden este megtámadta a tel-avivi török nagykövetséget. A Sin Bét szóvivője határozottan tagadta, hogy a férfinak köze lett volna a szolgálathoz, és szerinte az ügy a rendőrség hatáskörébe tartozik.

hirdetés

A rámalláhi illetőségű palesztin férfi, Nadím Andzsaz kedd délután hatolt be Törökország tel-avivi nagykövetségére, ahol menedékjogot követelt, és megpróbált túszul ejteni egy embert, valamint azzal fenyegette a jelenlévőket, hogy felrobbantja az épületet. A biztonságiak lefegyverezték a késsel, benzines kannával és játék pisztollyal felszerelkezett támadót.

A palesztin férfi ügyvédje, Avital Korev szerdán azt mondta, hogy védence “az 1990-es években és a 2000-es évek elején több palesztin merényletet megakadályozott, amivel számos izraeli katona és állampolgár életét megkímélte, de a Sin Bét megtagadta tőle a védelmet, és nem ismeri el kötelezettségeit vele szemben”.

Az izraeli közszolgálati rádió szerint Andzsaz illegálisan tartózkodott az országban. A Maariv című izraeli napilap azt írta, hogy a palesztin férfit visszatoloncolják Ciszjordániába, s az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította a lépés ellen benyújtott kérelmét.

A férfi “visszaesőnek” számít a diplomáciai képviseletek elleni támadások terén: 2006 augusztusában ugyanis a tel-avivi brit nagykövetségre tört be egy műanyag pisztollyal, és azzal fenyegetőzött, hogy öngyilkos lesz, ha nem kap politikai menedékjogot.