Jelentős terméskiesés várható a gabonafélékből

Az őszi búza esetében várhatóan 10 százalékot is meghaladó mértékű lehet az idén a terméskiesés – hangoztatta Czerván György, az agrárügyekért felelős vidékfejlesztési államtitkár csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

hirdetés

Az államtitkár közölte: néhány nappal ezelőtt még úgy becsülték, hogy az őszi búza terméshozama hektáronként eléri a 4,4 tonnát, ám a kedvezőtlen időjárás miatt ma már csak 4 tonna körüli hektáronkénti átlaghozammal lehet számolni, ami országosan összességében 4 millió tonna őszi búzát jelent az aratás végén.

A gazdálkodók ebből a gabonaféléből az idén a tavalyinál mintegy 120 ezer hektárral kevesebbet vetettek, így 1 millió 26 ezer hektárról kell majd a termést betakarítani – mondta Czerván György. Őszi árpából 190 ezer hektárt vetettek a gazdálkodók, a termésbecslés június 18-án még 4,1 tonna volt hektáronként, ám az államtitkár szerint a terméskiesés itt is 10-15 százalékos lehet.

Az őszi káposztarepce esetében 262 ezer hektáron került földbe a mag, ez 2.000 hektárral több az előző évinél, ami egyszázalékos növekedés, ugyanakkor az elmúlt öt év átlagához képest 32 százalékos a terület növekedése.

Az MTI kérdésére válaszolva Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke nem tartotta kizártnak, hogy az időjárás függvényében akár 25-30 százalékos kieséssel is lehet számolni egyes gabonaféléknél. Hangsúlyozta, hogy a termésátlagok területenként igen eltérőek lehetnek, mivel vannak olyan helyek az országban, ahol egyáltalán nem lesz betakarítás, másokat nem sújtottak a szélsőséges időjárási viszonyok.

A szakember úgy becsülte, a most betakarítandó gabonafélékből – őszi árpa, őszi búza, rozs, tritikálé, őszi káposztarepce – a termés összmennyisége országosan 5-6 millió tonna között alakulhat.