Jó minőség, magasabb felvásárlási árak a szekszárdi borvidéken

Mennyiségben és minőségben is jó termést várnak a szekszárdi borvidéken, ahol az uralkodó fajta, a kékfrankos ára várhatón öt százalékkal meghaladja a tavalyit.

hirdetés

A 2500 hektáros történelmi borvidéken a zweigelt, a kékoportó szüretelése van folyamatban, és hamarosan kezdődik az összesen 800 hektáron termő kékfrankos szürete – mondta Szikszai Péter, a szekszárdi hegyközség munkatársa az MTI érdeklődésére.

A szakember az eddigi tapasztalatok alapján arról számolt be, hogy az idei termés megközelíti a 2009-es évjáratot átlagosan hektáronként 70 mázsás hozammal, a kékfrankos esetében 20-as cukorfokkal. A laboratóriumi vizsgálatokat végző szekszárdi Minerág Kft. munkatársa, Mosonyi Pál elmondta: a korán szüretelt pinot noir, zweigelt mustfoka elérte azt a szintet, amely a rozéboroknak megfelelő. Hozzátette: a tavalyinál lényegesen jobb termésre számítanak, miután a betegségek nem támadták annyira az idei termést.

Szikszai Péter a felvásárlási árak kapcsán megjegyezte: gondot jelent, hogy a Törley Kft. tavaly vásárolt fel utoljára Szekszárdon szőlőt, nagyobb mennyiségben a tolnai Tolna-Borház Kft. jelezte felvásárlási szándékát. A termés egy része iránt szekszárdi borászok részéről is van kereslet, az ő kapacitásuk azonban kisebb a becsült termésnél, így várhatóan sok kistermelő feldolgozza a szőlőt, és a bort próbálja értékesíteni.

Szekszárd környéki termelők augusztusban a tavalyinál 10-15 százalékkal magasabb felvásárlási árakra számítottak. A tolnai Tolna-Borház Kft. ügyvezetője, Bajor László az MTI-vel közölte: 10-12 ezer mázsa kék és négyezer mázsa fehér szőlőt vásárolnak fel az idén, nagyobb részben a tolnai, kisebb részben a szekszárdi borvidékről. A borház a kékfrankos szőlőért kilogrammonként a tavalyi 80 forinttal szemben 85 forintot fizet.

A cégvezető elmondta, az óborkészletük szinte teljesen elfogyott, de megjegyezte: a magyar bor lassan elér egy olyan önköltségi árat, amely már nem piacképes.

A térség legnagyobb feldolgozója, az elsősorban fehér szőlőket felvásároló bonyhádi Danubiána Bt. nem tett közzé árakat.