Jobbik: Izraelnek nincs helye az Unióban

A Jobbik szerint Izraelnek nincs helye az Európai Unióban, mivel “Európa, az európaiaké, Izrael pedig nem európai ország” – mondta Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke kedden, a parlament épületében tartott sajtótájékoztatóján.

hirdetés

Balczó Zoltán ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy az Országgyűlés hétfőn 306 igen szavazattal ratifikálta az uniós tagállamok és Izrael közötti társulás létrehozásáról szóló euro-mediterrán megállapodást. A jobbikos képviselők egyöntetűen nemet mondtak a javaslatra míg az LMP 7 politikusa tartózkodott. Balczó Zoltán kifogásolta, hogy Németh Zsolt külügyi államtitkár “egyértelműen az antiszemitizmus vádjával illette őt” a javaslat általános parlamenti vitájában.

Balczó Zoltán az országgyűlési jegyzőkönyvet idézve emlékeztetett: a külügyi államtitkár zárszavában rendkívül veszélyes mondatnak nevezte azon kijelentését, hogy Izraelnek nincs helye az európai közösségben. “Ez nincs túl messze attól a mondattól, hogy a zsidóknak nincs helye Európában, és Magyarországon” – idézte Németh Zsolt mondatait a jobbikos képviselő.

A Jobbik alelnöke felháborító és tudatos ferdítésnek nevezte, hogy az államtitkár “egy kalap alá vette” Izrael állam politikájának kritizálását és a “zsidó nép általános elítélését”.

Balczó Zoltán aláhúzta: Izrael uniós integrációja káros lenne Magyarország számára, mivel a közel-keleti ország magyarországi térnyerését olyan törvénytelen beruházások jellemzik, mint a Sukoróra, vagy a Hajógyári szigetre tervezett építkezések. A társulási szerződés elfogadásával teljes mértékben liberalizálják a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat, beleértve a tőke, a személyek és a szolgáltatások áramlásának, valamint a közbeszerzéseken való részvétel szabadságát – mutatott rá a Jobbik alelnöke.

Hozzátette: “Simon Perez izraeli államelnök 2007-es őszödi igazságbeszédében egyértelműsítette, hogy Izrael gazdasági térnyerésének célja Magyarország felvásárlása”.