Jobbikos országgyűlési képviselőket perel a Hit Gyülekezete

Polgári pert indított jó hírnevének megsértése miatt a Hit Gyülekezete a Jobbik és a párt több országgyűlési képviselője ellen az elmúlt hetekben az iskola-fenntartási kérdésekben velük szemben folytatott “hecckampány” miatt – közölte az egyház sajtóirodája szerdán az MTI-vel.

hirdetés

Mint írták, az “1989 óta bejegyzett neoprotestáns közösség”, a törvények adta jogaival élve – más elismert egyházakhoz hasonlóan – néhány településen tárgyalásokba bocsátkozott egyes oktatási intézmények egyházi fenntartásba vételéről. A folyamat lezárultával az érintett képviselő-testületek összesen három intézménnyel kapcsolatban szavaztak bizalmat a gyülekezetnek – tették hozzá.

Utaltak arra, hogy Magyarország negyedik legnagyobb iskolafenntartó egyházaként a rendszerváltás óta végeznek “kimagasló színvonalú oktatási tevékenységet”, országos közoktatási intézményhálózatuk pedig négyezer diákot képez.

Közlésük szerint az országos szakmai mérések alapján iskoláik kiszámíthatóan a legjobb tíz százalékban teljesítenek. Emellett 22 éve működtetik Magyarország legnagyobb, nemzetközi hírű hittudományi főiskoláját – jegyezték meg.

Az egyház a pert Kulcsár Gergely, a párt Hajdú-Bihar megyei elnöke, Rubi Gergely, a párt Hajdú-Bihar megyei alelnöke, Ferenczi Gábor, a párt Veszprém megyei elnöke és Hegedűs Lorántné, az Országgyűlés jegyzője ellen indította.

A közelmúltban a hajdúsámsoni képviselő-testület döntött arról, hogy a Hit Gyülekezete működtetheti a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt, az ajkai képviselő-testület pedig azt szavazta meg, hogy az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium működtetését adják át a Hit Gyülekezetének.

A Jobbik több közleményben tiltakozott az iskolaátadások ellen, Hajdúsámsonban pedig tüntetést szervezett a II. Rákóczi Ferenc általános  iskola előtt.