Jogtalanul figyeltette volt beosztottját egy áruház

Az adatvédelmi ombudsman jogszerűtlennek minősítette, hogy egy áruház a saját területén biztonsági őreivel figyeltette egyik volt dolgozóját; a jogellenesen gyűjtött és kezelt adatokat azonnal törölni kell – szögezte le Jóri András csütörtökön, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

hirdetés

Az ombudsman annak nyomán vizsgálta egy áruház adatkezelését, hogy panasz érkezett hozzá arról: az áruház biztonsági őrei a korábbi, a céggel munkajogi perben álló munkatársat az áruház területén megfigyelték, többek között rögzítették, kivel, mennyi ideig beszélgetett, mikor érkezett, mennyi időt töltött az áruházban, miként viselkedett, majd a magatartásáról jelentést készítettek a vezetés számára.

Jóri András emlékeztetett: az adatvédelmi törvény személyes adat kezelését csak akkor teszi lehetővé, ha ahhoz az érintett személy hozzájárult, vagy ha azt törvény elrendelte. A vagyonvédelmi célú adatkezelések szabályait a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységről szóló törvény tartalmazza.

E törvény tételesen sorolja fel azokat az eszközöket és az azokhoz kapcsolódó adatkezeléseket, amelyekkel a vagyonőr a megbízó vagyona védelmének érdekében alkalmazhat. A védett területre látogató megfigyelése, a tevékenységéről adatgyűjtés, nem szerepel e törvény rendelkezései között – írta az ombudsman.

“Az áruház bár a vásárlók által látogatható, mégsem minősül közterületnek, mert a cég tulajdonában áll. Erre tekintettel egyes személyek ott tartózkodását a tulajdonos jogszerű okból megtilthatja. E jogával azonban nem azonos, hogy az áruházak területére belépő személyekkel kapcsolatosan tudtuk nélkül megfigyelést rendeljen el. Erre semmilyen törvény nem ad felhatalmazást” – hangsúlyozta Jóri András.