Július 20-án élésben indul a magyar áramtőzsde

Július 20-tól “élesben” lehet kereskedni a magyar áramtőzsdén, a HUPX-on, miután lezárult a kísérleti szakasz, és a 17 leendő szereplő díjmentesen gyakorolhatta a kereskedést – közölte a tőzsdét üzemeltető HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. Az áramtőzsde megnyitását eredetileg 2010 július elejére tervezték.

hirdetés

A korábbi tájékoztatás szerint a június 18-án megkezdett kísérleti üzemet az újonnan csatlakozó piaci szereplők miatt hosszabbították meg. A kísérleti időszakban nemcsak az üzletkötést, hanem az azzal együtt járó feladatok elvégzését gyakorolták a kereskedők.

Az üzletkötés másnapi szállításra szól. Az ügyleteket euróban számolva megawattórában kötik a tőzsdén, de a KELER KSZF-en keresztül lehetőség van forintban történő elszámolásra is.

Medveczki Zoltán, a HUPX Zrt. vezérigazgatója a közlemény szerint hangsúlyozta: az áramtőzsde átlátható, biztonságos, megbízható kereskedési lehetőséget kínál partnereinek – termelőknek, villamosenergia-kereskedőknek, a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatóknak, felhasználóknak – és ezzel hozzájárul a magyar energiapiac likviditásának fejlődéséhez is. Az energiagazdaság hatékony működéséhez szükség referenciaárat a HUPX tudja biztosítani – fűzte hozzá a vezérigazgató.

Az MVM csoporthoz tartozó MAVIR 2007 májusában hozta létre az áramtőzsde megalapítására és üzemeltetésére a HUPX Zrt.-t, amely tíz éves időtartamra kapott engedélyt a Magyar Energia Hivataltól a szervezett villamosenergia-piac működtetésére.

A kereskedési rendszer a párizsi székhelyű EPEX Spot ETS rendszere, az ügyeletek pénzügyi elszámolását pedig a European Commodity Clearing AG (ECC) a magyar KELER KSZF részvételével végzi.