Kábítószer ölt Debrecenben

A GHB, más néven Gina jogilag kábítószernek minősül, ezért tiltólistára került; fogyasztása a törvényi előírásoknak megfelelően szankciókkal jár – mondta Zacher Gábor toxikológus szerdán az MTI-nek, miután egy fiatal férfi meghalt, ketten pedig kórházba kerültek Debrecenben a szer fogyasztása miatt.

hirdetés

A “dizájner” drogok elnevezés abból ered, hogy egy már tiltólistán szereplő szer kémiai szerkezetének módosításával olyan anyagot hozzanak létre, amelynek hatása megegyezik az eredetiével, viszont a listán még nem szerepel, azaz fogyasztása nem tiltott.

A toxikológus hangsúlyozta: a “party” drog nem szakmai kifejezés, mindössze a szer fogyasztásának módjára utal, mivel a fiatalok leginkább szórakozás közben használják – ilyen lehet például a marihuána és a különböző dizájner drogok is. Abban az esetben, ha ezek az anyagok tiltólistára kerülnek, kábítószerré válnak.

A GHB színtelen, olajszerű folyadék, de megtalálható por és kapszula formájában is, eredetileg altatóként alkalmazták.
A toxikológus szerint a dizájner drogok veszélye abban rejlik, hogy nagy számban és gyors változásokkal kerülnek piacra. Január 1-jétől kilenc új szer került a kábítószerek tiltólistájára.

Január elején a főváros III. kerületében eszméletlen állapotban találtak rá három fiatalra, akik szintén GHB-t fogyasztottak. A fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban lélegeztetőgépre kerültek, majd, miután állapotuk javult, elhagyhatták a kórházat.

Múlt hétfőn a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága azt közölte: rövidesen a kormány elé kerül a nemzeti drogstratégia. Az új, már nem konkrét szereket, hanem az alapvegyületeket tartalmazó úgynevezett C lista márciustól lesz hatályos. Az államtitkárság tájékoztatása szerint a listára kerülő újabb szerekről kormányhatározat dönt majd.

Zacher Gábor az MTI-nek az államtitkárság hétfői közlése kapcsán elmondta: elsősorban az internetes kereskedelem visszaszorítását segíti majd az úgynevezett C lista, amelynek az a lényege, hogy nem konkrét szereket, hanem az alapvegyületeket tiltja be.