Kacsa lenne a hazánkat leminősítő Fitch-döntés?

Az Ecoline gazdasági hírportál szerda este a Fitch vezető elemzőjére, Matteo Napolitanóra hivatkozva azt közölte, hogy csak “kacsa” az Origo hírportálon közreadott, Magyarország adósbesorolásának esetleges leminősítéséről szóló, névtelen piaci források alapján megírt információ.

hirdetés

Az Origo két független piaci forrásra hivatkozó értesülése szerint a Fitch arról értesítette a magyar kormányt, hogy akár már szerdán két fokozattal – “BBB mínuszról” “BB”-re – rontja Magyarország adósi besorolását.

Az Ecoline szerint viszont a Fitch vezető elemzője, Matteo Napolitano szerint a névtelen piaci forrásoktól származó információ “csak kacsa”, így nem is kívánja kommentálni.

Az MTI megkeresésére a Fitch Ratings londoni központjának egy magas beosztású illetékese az Origo által közreadott értesülést sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó, kijelentve: “piacról kiinduló pletykákhoz” a hitelminősítő “gyakorlatszerűen” nem fűz érdemi kommentárt.

A magyar kormány nem tud olyan tervről, hogy a Fitch hitelminősítő rontani készül Magyarország adósi besorolását – mondta el Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár a Reutersnak szerdán, cáfolva ezzel azt az értesülést, hogy küszöbön állna a leminősítés.

“Nincs tudomásunk olyan tervről, hogy a Fitch egy vagy két osztályzattal leminősíteni készül a magyar adósi besorolást” – mondta Pleschinger Gyula az Origo hírportálon megjelent értesüléssel kapcsolatban a Reuters által feltett kérdésre válaszolva.